Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά σε δραματική συρρίκνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο, με περικοπές που φτάνουν το 92% στα προγράμματα της USAID, εξοικονομώντας περίπου 60 δισ. δολάρια.
Την ημέρα της ορκωμοσίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτέλεσε διάταγμα για πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας στο εξωτερικό, ενώ προγράμματα που προάγουν θέματα όπως η άμβλωση, ο οικογενειακός προγραμματισμός και η διαφορετικότητα βρέθηκαν στο στόχαστρο.
Αντίδραση προκάλεσε η απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστή να αναστείλει την παγωμένη βοήθεια, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών τερμάτισε πάνω από 5.800 χρηματοδοτήσεις της USAID και ακύρωσε 4.100 επιχορηγήσεις του ΥΠΕΞ.
Η ανακοίνωση ότι άλλες 10.000 χρηματοδοτήσεις ακυρώνονται άμεσα προκάλεσε αντιδράσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ η USAID απολύει 1.600 υπαλλήλους της και τίθεται σε διοικητική αργία.
Οι περικοπές στη βοήθεια προκαλούν ανησυχίες, καθώς η USAID παρέχει σημαντική υποστήριξη σε χώρες που τη χρειάζονται, όπως ο Λίβανος, η Αϊτή και η Βενεζουέλα.
Η απόφαση του προέδρου Τραμπ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί σημαντικό μέρος της δράσης των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο.
Ο πρόεδρος, που υποσχόταν περικοπές στις δαπάνες, έχει αναθέσει στον σύμβουλό του να υλοποιήσει αυτήν την πολιτική, προκαλώντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και συνδικαλιστικές οργανώσεις.