Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, αναδεικνύει την ουσιώδη σημασία της ελληνικής παιδείας για ολόκληρη την Ομογένεια στις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα για τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 34ο ετήσιο συνέδριο της Ηγεσίας των 100, που φιλοξενήθηκε φέτος στο Ορλάντο.
Τονίζοντας ότι η λειτουργία ενός ελληνόρθοδοξου σχολείου αποτελεί μεγάλη επένδυση με τεράστια απόδοση για το μέλλον του Ελληνισμού στην Αμερική, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι πολλοί ηγέτες της Εκκλησίας έχουν δεχθεί την εκπαίδευσή τους σε ελληνικά σχολεία της Ομογένειας.
Εστιάζοντας στο Ελληνικό Κολέγιο και την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος που θα στηρίξει την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού ιδρύματος, ενισχύοντας το ως δυναμικό και ακμάζον θεσμό.
Αναφερόμενος στην αγιογράφηση του Τιμίου Σταυρού, εκφράζει ευγνωμοσύνη στους ομογενείς της Αμερικής για τη συμβολή τους στη δημιουργία νέων αγιογραφιών.
Με έμφαση στη συνεργασία και την πνευματική ενίσχυση, αναφέρει την επιτυχία προγραμμάτων όπως τα ετήσια φεστιβάλ ελληνικών παραδοσιακών χορών και τις θερινές κατασκηνώσεις, προωθώντας την ενίσχυση της ελληνικής κληρονομιάς και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των νέων.
Η Ηγεσία των 100, που ιδρύθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, έχει σήμερα πάνω από 1.365 μέλη και έχει προσφέρει περισσότερα από 83 εκατ. δολάρια σε χορηγίες για την υποστήριξη προγραμμάτων της Αρχιεπισκοπής.