Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε “αρχή” και “συμφωνία-πλαίσιο” τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της χώρας του και τόνισε ότι η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από τις συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον
“Είναι μία αρχή, δεν είναι παρά μία συμφωνία-πλαίσιο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Κίεβο, η οποία μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία για τη διασφάλιση μίας βιώσιμης και δίκαιης ειρήνης. “Αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι μία μεγάλη επιτυχία ή απλώς να εξαφανιστεί”, εξήγησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. “Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνομιλίες μας με τον πρόεδρο Τραμπ”, τον οποίο ελπίζει να συναντήσει την Παρασκευή.
Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να ρωτήσει ευθέως τον Τραμπ αν πρόκειται να διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία. “Υπάρχει μία ημερομηνία εργασίας (…) την Παρασκευή”, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο ουκρανός πρόεδρος. “Η ερώτησή μου (στον κ. Τραμπ) θα είναι πολύ ευθεία: οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διακόψουν τη βοήθεια ή όχι; Και αν δεν θα πρόκειται πλέον για βοήθεια, μπορούμε να αγοράσουμε όπλα;”
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ