Η χθεσινή συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στον Λευκό Οίκο, διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα, ωστόσο δεν οδήγησε σε ουσιαστικές δεσμεύσεις σχετικά με την εμπλοκή της Ουκρανίας στις διαδικασίες ειρηνικής επίλυσης.
Ο Μακρόν, ως άτυπος επικεφαλής της ΕΕ, έκανε έκτακτη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον προσπαθώντας να γεφυρώσει την απόσταση μεταξύ του Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ενώ ταυτόχρονα έθεσε το αίτημα για την εμπλοκή της Ουκρανίας στην επόμενη ημέρα.
Η διαρκής επικοινωνία του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την κατάπαυση του πυρός έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η χθεσινή απόφαση των ΗΠΑ να καταψηφίσουν ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καταδίκαζε τη ρωσική επιθετικότητα, αποτυπώνει την αρχή μιας νέας συμμαχίας στο διεθνές σύστημα, με τις ΗΠΑ να προσεγγίζουν τις αναθεωρητικές δυνάμεις.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του προχωρά σε ρήξη με τις αποτυχίες της προηγούμενης εξωτερικής πολιτικής, προτείνοντας μια συμφωνία με το Κίεβο για την εκμετάλλευση των σπάνιων γαιών της Ουκρανίας. «Αξίζουν να ανακτήσουν τα κολοσσιαία χρηματικά ποσά που στείλαμε», είπε, αναφερόμενος στη στρατιωτική υποστήριξη που έχει παρασχεθεί τα τελευταία τρία χρόνια.
Ο Μακρόν υπεραμύνθηκε της διεθνούς τάξης, λέγοντας ότι «κανείς δεν θέλει να ζει σε έναν κόσμο όπου οι ισχυρότεροι επιβάλλουν τους κανόνες τους» και τόνισε τη σημασία μιας διμερούς συμφωνίας ΗΠΑ – Ουκρανίας για τις σπάνιες γαίες, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την αποκλιμάκωση των σχέσεων.
Παρά τις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου, ο Τραμπ απέφυγε να δεσμευθεί για την Ουκρανία και για την ευρωατλαντική ασφάλεια, ενώ ο Μακρόν επεσήμανε την «αποτρεπτική ικανότητα» των ΗΠΑ ως αντίκτυπο στη ρωσική επεκτατικότητα, κάνοντας σαφές ότι η Ευρώπη έχει αναλάβει το 60% της συνολικής προσπάθειας για την υποστήριξη της Ουκρανίας.