Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη διαχείριση σπάνιων γαιών και ορυκτών, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν την Τρίτη (25/2).
Σύμφωνα με τους Financial Times, Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να υπογράψει μια συμφωνία που θα αφορά την ανάπτυξη των ορυκτών πόρων, περιλαμβάνοντας το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Η τελική μορφή της συμφωνίας, ημερομηνίας 24 Φεβρουαρίου, προβλέπει τη δημιουργία ταμείου στο οποίο το Κίεβο θα καταβάλει το 50% των εσόδων από την εμπορική εκμετάλλευση κρατικών ορυκτών πόρων, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και οι σχετικές υπηρεσίες logistics.
Αυτό το ταμείο θα επενδύσει σε εσωτερικά έργα στην Ουκρανία, ενώ οι πόροι που ήδη συμβάλλουν στα δημόσια έσοδα, όπως οι δραστηριότητες της Naftogaz και της Ukrnafta, θα εξαιρούνται.
Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει καμία εγγύηση ασφαλείας από τις ΗΠΑ, κάτι που αρχικά θεωρούνταν απαραίτητο από το Κίεβο ως αντάλλαγμα για την υπογραφή. Επιπλέον, παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα όπως το μέγεθος του αμερικανικού μεριδίου στο ταμείο και οι όροι της «κοινής ιδιοκτησίας», τα οποία θα διευκρινιστούν σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Οι ουκρανικές Αρχές δήλωσαν ότι η συμφωνία έχει λάβει έγκριση από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Εξωτερικών, καθιστώντας εξαιρετικά πιθανή μια επερχόμενη επίσκεψη του προεδρεύοντα Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο. Η υπουργός Δικαιοσύνης, Όλγα Στεφανίσινα, τόνισε ότι «η συμφωνία για τα ορυκτά αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του ευρύτερου σχεδίου», αναφερόμενη σε μια στρατηγική συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, φαίνεται ότι έχουν αποσυρθεί από την απαίτησή τους για μερίδιο 500 δισ. δολαρίων από την εκμετάλλευση των πόρων, μια απαίτηση που είχε δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Η αρχική πρόταση, που περιλάμβανε αυστηρούς όρους που προτάθηκαν από τον Τραμπ ως αντάλλαγμα για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια μετά την ρωσική εισβολή το 2022, προκάλεσε αντιδράσεις στο Κίεβο και στην Ευρώπη. Μετά την απόρριψη της πρότασης από τον Ζελένσκι, ο Τραμπ τον είχε αποκαλέσει «δικτάτορα», κατηγορώντας το Κίεβο για την έναρξη του πολέμου.
Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ζελένσκι για να συζητήσουν σχετικά με τις σπάνιες γαίες και τα ορυκτά «αυτή ή την άλλη εβδομάδα».
Από την ουκρανική πλευρά υπάρχουν πληροφορίες ότι η συμφωνία είναι θέμα ημερών, με την υπογραφή να αναμένεται σύντομα.