Μια σημαντική μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το δίκτυο δεξαμενών σκέψης EPICENTER αποτυπώνει την πορεία της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν ότι η Ελλάδα καταγράφει σταθερή πρόοδο στη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023.
Η μελέτη αναφέρει ότι η Ελλάδα αύξησε το μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα ενέργειας κατά 61% από το 2014 έως το 2023, την τοποθετώντας στην 7η υψηλότερη θέση στην Ευρώπη. Επίσης, αναφέρεται ότι η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο στη συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ΕΕ.
Τα βασικά πορίσματα της μελέτης επισημαίνουν τη σημαντική μείωση της χρήσης άνθρακα, την ανάγκη για επενδύσεις σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και δίκτυα διανομής, καθώς και την ανάγκη για αποδοτικότερες ενεργειακές στρατηγικές.
Ο γενικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ επισημαίνει ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι ένα σημαντικό στοίχημα για την Ελλάδα και την ΕΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και επενδύσεις σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και δίκτυα διανομής.