Πάνω από χίλιοι Βρετανοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι τραγουδιστές Ντέιμον Άλμπαρν, Άνι Λένοξ και Κέιτ Μπους, συμμετείχαν σε ένα σιωπηλό άλμπουμ που κυκλοφόρησε σήμερα. Αυτή η κίνηση αποτελεί διαμαρτυρία για ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων στη Βρετανία, το οποίο ευνοεί τις εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης.
Παράλληλα, τριάντα συγγραφείς και καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι τραγουδιστές Έλτον Τζον, Στινγκ και Ντούα Λίπα, καθώς και ο νομπελίστας της λογοτεχνίας Καζούο Ισιγκούρο, δημοσίευσαν σήμερα ανοιχτή επιστολή στη βρετανική εφημερίδα “The Times”. Στην επιστολή αυτή καταγγέλλουν μια “ανώφελη και αντιπαραγωγική” μεταρρύθμιση.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την εξαίρεση από τα πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση των μοντέλων της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που αναπτύσσουν αυτά τα μοντέλα δεν θα χρειάζεται πλέον να έχουν την άδεια των δημιουργών για να χρησιμοποιήσουν ορισμένο περιεχόμενο.
Το σιωπηλό άλμπουμ με τίτλο “Is This What We Want?” περιλαμβάνει ηχογραφήσεις από άδεια στούντιο και συναυλιακούς χώρους. Ο σκοπός του είναι να δείξει ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στα μέσα βιοπορισμού των καλλιτεχνών αν πραγματοποιηθούν οι προτεινόμενες αλλαγές.