Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην νέα του θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει επιδείξει μια εντυπωσιακή δραστηριότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο πρώτος μήνας της προεδρίας του αποδεικνύεται ο πιο «πυκνός» στον 21ο αιώνα, γεγονός που του πιστώνεται.
Η συνάντηση του Τραμπ με τον Εμανουέλ Μακρόν ήταν όχι μόνο κρίσιμη αλλά και ιστορική, καθώς η Ευρώπη κατάφερε να επιδείξει σθένος για πρώτη φορά. Οι δύο ηγέτες, καθισμένοι στον Λευκό Οίκο, αντιμετώπισαν ερωτήσεις δημοσιογράφων, με τον Τραμπ να επαναφέρει τη ρητορική περί της οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας από την Ευρώπη. Ο Μακρόν, ωστόσο, διέκοψε τον Αμερικανό πρόεδρο, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη έχει επενδύσει το 60% των πόρων για την στήριξη της Ουκρανίας.
Η αντίδραση του Τραμπ στο σχόλιο του Μακρόν φανερώνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε στη διάθεσή του στοιχεία που ενίσχυαν τη θέση του, αναδεικνύοντας τη στήριξη της Ευρώπης στην κρίση.
Παρά την εσωτερική του αμφισβήτηση στη Γαλλία, ο Μακρόν αποδεικνύει ότι στο διεθνές πεδίο μπορεί να έχει διαφορετική δυναμική. Είναι ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που προτείνει ανοιχτά σχέδια για την Ευρώπη, υποστηρίζοντας την ανάγκη για δομικές αλλαγές και την δημιουργία ευρωστρατού.
Η προσπάθεια του Μακρόν να αναδείξει την αξία της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σημαντική, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν τη θέση τους απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη. Η κίνηση του Γάλλου προεδρου να αμφισβητήσει δημόσια τις δηλώσεις του Τραμπ αποδεικνύει ότι η Ευρώπη έχει φωνή και μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά της.
Ωστόσο, η πρόκληση παραμένει: Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να κινηθεί αποφασιστικά για την στήριξη της Ουκρανίας, αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις συνέπειες της απομόνωσης.