«Μετά από δεκαετίες πολέμου και αστάθειας, η Μέση Ανατολή βρίσκεται σήμερα πράγματι σε ένα σημείο καμπής» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκινώντας την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο και τη Γάζα αποτελούν σημαντική εξέλιξη, δείχνοντας ότι η ειρήνη είναι εφικτή. Η πρόσφατη κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα αποτελούν παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω πολιτικής βούλησης.
Ο κ. Γεραπετρίτης επαίνεσε την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις επίμονες διαμεσολαβητικές τους προσπάθειες και τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης όλων των φάσεων της συμφωνίας για την επίτευξη μόνιμου τερματισμού των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Υπογράμμισε την ανάγκη ανεμπόδιστης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας και τη σημασία της επαναλειτουργίας του συνοριακού περάσματος της Ράφα και της αποστολής EU-BAM Rafah. Επίσης, ανέφερε τη συνεχή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τη σημασία της διατήρησης του status quo στους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ.
Σχετικά με τη Συρία, επεσήμανε τη σημασία της ασφάλειας και της ευημερίας για τη σταθερότητα της περιοχής και υποστήριξε μια πολιτική μετάβαση υπό συριακή ηγεσία βάσει του Ψηφίσματος 2254 του ΟΗΕ, που θα οδηγήσει σε συνταγματική μεταρρύθμιση και δίκαιες εκλογές.
Τέλος, αναφέρθηκε στη θαλάσσια ασφάλεια και την ακραία πίεση στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων των Χούθι, ενώ επισήμανε τη δέσμευση της Ελλάδας να διαφυλάξει την ασφάλεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.