Ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο ανέδειξε τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αναγνωρίζει συναισθήματα σε ζώα. Ερευνητές από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης εκπαίδευσαν με επιτυχία ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης να διακρίνει μεταξύ θετικών και αρνητικών συναισθημάτων σε επτά διαφορετικά είδη ζώων, από αλογά μέχρι αγελάδες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό iScience, ανέδειξαν την εντυπωσιακή ακρίβεια του μοντέλου στο να αναγνωρίζει τα συναισθήματα με ποσοστό 89,49%, αποτελώντας έτσι την πρώτη μελέτη που εστιάζει στη συναισθηματική ένταση των ζώων με χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Αναλύοντας χιλιάδες φωνητικές εκφράσεις ζώων, οι ερευνητές εντόπισαν βασικούς ακουστικούς δείκτες της συναισθηματικής έντασης, που αποτελούν κοινά χαρακτηριστικά σε όλα τα είδη. Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους ορίζοντες για την κατανόηση των συναισθημάτων των ζώων μας και τη διαχείριση της κτηνοτροφίας μέσω της παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Έλοντι Μπρίφερ επισημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει επανάσταση στην ευημερία και τη διατήρηση των ζώων, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την αλληλεπίδραση μας με τον κόσμο τους.