Ο Φρίντριχ Μερτς, ο νικητής των πρόσφατων γερμανικών εκλογών και ηγέτης του συντηρητικού κόμματος CDU, αρχίζει να καθορίζει το πολιτικό του αποτύπωμα. Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως καγκελάριος της Γερμανίας, στέλνει σαφή μηνύματα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και το Ισραήλ, εστιάζοντας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Οι πρώτες του ενέργειες, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αποκαλύπτουν τις προτεραιότητές του, τη δέσμευσή του στη βορειοατλαντική συμμαχία και τη στάση του απέναντι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).
Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Μερτς αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του, δηλώνοντας ότι «είναι 12 παρά 5 για την Ευρώπη» και τόνισε την ανάγκη ενότητας. Χθες, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για να συντονιστούν απέναντι στη νέα στάση των ΗΠΑ. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διατλαντικές σχέσεις θα παραμείνουν ισχυρές, παρά την πιθανή μείωση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την Ευρώπη υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κινήσεις του Μερτς είναι η πρόσκληση που απηύθυνε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να επισκεφθεί τη Γερμανία, παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του από το ΔΠΔ. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο Μερτς συνεχάρη τον Νετανιάχου για τη νίκη του CDU, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδη» την απόφαση του ΔΠΔ να τον θεωρήσει εγκληματία πολέμου.
Η Γερμανία, ως υπογράφουσα χώρα του ΔΠΔ, έχει νομική υποχρέωση να εφαρμόζει τις αποφάσεις του δικαστηρίου, γεγονός που καθιστά την πρόσκληση του Μερτς στον Νετανιάχου ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη. Ωστόσο, ο Μερτς υπογραμμίζει τη σταθερή υποστήριξή του προς το Ισραήλ, αναγνωρίζοντας την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας απέναντι στο εβραϊκό κράτος.
Ο Μερτς έχει δηλώσει την επιθυμία του να ενισχύσει τις σχέσεις της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας τη σημασία της νατοϊκής συνοχής και της ενιαίας φωνής της Ευρώπης σε εμπορικά και αμυντικά θέματα. Εξέφρασε ανησυχίες για τις εξελίξεις που προέρχονται από την Ουάσινγκτον σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καλές διατλαντικές σχέσεις.
Παράλληλα, ο Μερτς τόνισε τη σημασία της στενότερης συνεργασίας με τη Βρετανία, χαιρετίζοντας την προθυμία του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δήλωσε ότι έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Στάρμερ, αν και δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων.
Απόψε θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.