Σήμερα, περίπου 1,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι τουρκικής καταγωγής έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις πρόωρες εκλογές στη Γερμανία, σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο. Ανάμεσα στους υποψήφιους βουλευτές, 53 είναι τουρκικής καταγωγής, με τους περισσότερους να έχουν επιλέξει να συμμετάσχουν με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Όλαφ Σολτς.
Η κάλυψη της εκλογικής διαδικασίας από τα τουρκικά ΜΜΕ περιορίζεται σε γενικές αναφορές, καθώς το κρίσιμο τακτικό συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος με επικεφαλής τον Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Παρόλα αυτά, ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρέχουν αναλυτικές εκτιμήσεις σχετικά με τις τουρκογερμανικές σχέσεις, εξετάζοντας πώς οι εκλογές και οι πρόσφατες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον θα επηρεάσουν αυτές τις σχέσεις.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, σε άρθρο της, αναφέρεται στον κίνδυνο που προέρχεται από την άνοδο του ακροδεξιού AfD για τους πολίτες τουρκικής καταγωγής. Το άρθρο υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα του AfD προτάσσει τη διαδικασία αφομοίωσης και απορρίπτει την πολυπολιτισμικότητα, επισημαίνοντας την ανησυχία της τουρκικής διασποράς για την αύξηση αντιμουσουλμανικών και αντιτουρκικών τάσεων.
Η τουρκική διασπορά, όπως αναφέρεται, βλέπει την άνοδο του AfD ως μια σοβαρή απειλή. Η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική, καθώς η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με υποστήριξη από διεθνείς παράγοντες. Οι πρόσφατες αμερικανικές εκλογές έχουν επιτείνει τη ανησυχία για την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη.
Το AfD φαίνεται να κερδίζει έδαφος, με τα παραδοσιακά κόμματα να χάνουν έδαφος, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την πολιτική ισορροπία στη Γερμανία. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η χώρα πηγαίνει προς τις πιο κρίσιμες εκλογές της ιστορίας της, με το βλέμμα στραμμένο στην άνοδο του ακροδεξιού κόμματος.
Η ανεξάρτητη εφημερίδα Οκσιζέν αναφέρεται στο διχασμένο πολιτικό τοπίο της Γερμανίας, το οποίο αντανακλά τις ιστορικές διαιρέσεις της χώρας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η κατάσταση είναι εκρηκτική και οι πολιτικές εντάσεις είναι υψηλές, καθώς η Γερμανία πηγαίνει στις κάλπες χωρισμένη στα δύο.