Μετά από μία αποτυχημένη πορεία στις εσωκομματικές εκλογές του CDU, ο Φρίντριχ Μερτς ετοιμάζεται να αναλάβει την ηγεσία της Γερμανίας, εφόσον το κόμμα του εξασφάλισε την πλειοψηφία στις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου.
Αν και 70 ετών και με ύψος 1,98μ., ο Μερτς δεν έχει καμία προηγούμενη υπουργική εμπειρία, αλλά είναι γνωστός για την απλότητα του πολιτικού του λόγου. Έχει αναπτύξει φιλικές σχέσεις με επιχειρηματίες και θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός, ο οποίος έχει περάσει χρόνια αναμένοντας την ευκαιρία του στην πολιτική σκηνή. Οι υποστηρικτές του τον εκθειάζουν ως έναν στρατηγικό τακτικιστή.
Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε με παραγκωνισμό από την Άνγκελα Μέρκελ το 2002, γεγονός που τον οδήγησε σε απομάκρυνση από την πολιτική και σε ενασχόληση με επενδυτικές τράπεζες και τη θητεία του ως ερασιτέχνη πιλότο. Στη διάρκεια της καριέρας του, υπηρέτησε σε διοικητικά συμβούλια γνωστών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Blackrock και HSBC.
Στην αυτοβιογραφία της, η Μέρκελ αναφέρει ότι ο Μερτς είχε συνείδηση της εξουσίας, αλλά και οι δύο ήθελαν να είναι το αφεντικό. Μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες για την ηγεσία του CDU, ο Μερτς κατόρθωσε να επανέλθει και να ηγηθεί του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές με το σύνθημα “Μια Γερμανία για την οποία μπορούμε να είμαστε ξανά υπερήφανοι”.
Ο νέος καγκελάριος είναι καθολικός, παντρεμένος για πάνω από 40 χρόνια και πατέρας τριών παιδιών. Διαμένει στο Μπρίλον, την πόλη που γεννήθηκε, και έχει αναγνωριστεί ως κάτι παραπάνω από έναν πολιτικό, καθώς υπήρξε μαθητής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στις προεκλογικές του υποσχέσεις, ο Μερτς δεσμεύεται να περιορίσει τη μετανάστευση, να μειώσει τους φόρους και να περικόψει δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας ύψους 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει την γερμανική οικονομία. Παράλληλα, έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ουκρανία, αν και οι δηλώσεις του για τους μετανάστες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.
Στην προεκλογική εκστρατεία του, ο Μερτς τόνισε την ανάγκη για φορολογικές περικοπές και κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης. Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να εξετάσει την χαλάρωση του συνταγματικού ανώτατου ορίου δαπανών για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
Ωστόσο, ο Μερτς έχει δεχθεί κριτική για την προσέγγισή του απέναντι στους μετανάστες, καθώς και για την προσωπική του εικόνα, αφού αν και πετά με ιδιωτικά αεροπλάνα, δηλώνει ότι ανήκει στη μεσαία τάξη. Αυτή η αντίφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο κοινό, το οποίο θεωρεί ότι δεν κατανοεί την πραγματικότητα της οικονομικής κατάστασης των μελών της μεσαίας τάξης.