Κυβερνητικές δράσεις για σεισμούς, οικονομία και πολιτισμό

Η πρόσφατη μείωση της σεισμικής δραστηριότητας ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη, το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της απασχόλησης και του εισοδήματος των πολιτών, καθώς και τα γυρίσματα της ταινίας «Οδύσσεια» του Κριστοφερ Νόλαν, αποτελούν τα βασικά θέματα της κυριακάτικης ανάρτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι σεισμικές δονήσεις έχουν μειωθεί τις τελευταίες 24 ώρες, ωστόσο οι επιστήμονες παραμένουν σε επιφυλακή. Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τη δημιουργία λιμανιού διαφυγής στη Σαντορίνη για την ασφάλεια των πολιτών. Παράλληλα, ανακοινώθηκε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 850.000 ευρώ στους δήμους που επλήγησαν από τη σεισμική δραστηριότητα.

Στο οικονομικό πεδίο, τα προσωρινά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του Ιανουαρίου ανήλθε σε 2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο των 1,4 δισ. ευρώ. Αυτή η αύξηση οφείλεται σε καλύτερη διαχείριση των δαπανών και αύξηση των φορολογικών εσόδων, αποτέλεσμα των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής. Οι πρόσθετοι πόροι θα επιστραφούν στους πολίτες μέσω μειώσεων φόρων και εισφορών.

Η κυβέρνηση ενισχύει επίσης την απασχόληση μέσω προγραμμάτων επιδότησης επιχειρήσεων και κατάρτισης ανέργων, με στόχο τη δημιουργία 7.000 νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, θα υπάρξουν επιδοτήσεις για ανέργους ηλικίας 55 έως 74 ετών και οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν για υπερωρίες και νυχτερινή εργασία.

Στο πολιτιστικό κομμάτι, η ταινία του Κριστοφερ Νόλαν «Οδύσσεια» θα γυριστεί σε διάφορες τοποθεσίες στην Ελλάδα, ενισχύοντας τη χώρα ως προορισμό για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές. Από το 2019, έχουν επενδυθεί 140 εκατ. ευρώ σε 211 έργα, με στόχο την στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να προχωρά σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και να ενισχύσει την οικονομία.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας σε όλη την Ελλάδα

Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας σε όλη την Ελλάδα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εκρηκτική σχέση Τέμπας – Πέρεθ: Οι αντιπαραθέσεις στη La Liga

Η σχέση του προέδρου της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, με τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, είναι εκρηκτική με συχνές αντιπαραθέσεις και καταγγελίες.

Αυστηρότερο πλαίσιο για τη διάλυση πλοίων: Νέες απαιτήσεις για τους πλοιοκτήτες

Ο Διεθνής Κανονισμός για την ορθή περιβαλλοντική ανακύκλωση πλοίων και η επικαιροποίηση του ευρωπαϊκού καταλόγου μονάδων ανακύκλωσης πλοίων θέτουν νέες απαιτήσεις για τους πλοιοκτήτες, με στόχο την ασφάλεια και την περιβαλλοντική προστασία.

Αγωνία στον Α΄ όμιλο της Super League 2 με τα Play Off

Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα και η βαθμολογία από την έναρξη των Play Off στον Α΄ όμιλο της Super League 2 με ντέρμπι, αποβολές και θεαματικά παιχνίδια.