Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των υιοθεσιών και αναδοχών στην Ελλάδα, χάρη στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και το ηλεκτρονικό σύστημα anynet που εφαρμόζεται στις δομές. Τα παιδιά που καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 2020 ήταν 2.310, ενώ σήμερα έχουν μειωθεί στα 1.300. Παρά τις βελτιώσεις, υφίσταται ακόμα το πρόβλημα της μεγάλης αναμονής και των δυσκολιών στην τεκνοθεσία παιδιών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή παιδιά με αναπηρίες.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επισκέφτηκε το Κέντρο Βρεφών Μητέρα και το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, καταγράφοντας την πραγματική εικόνα στα δύο μεγαλύτερα ιδρύματα στην Αττική σε θέματα υιοθεσίας. Το σενάριο και η σκηνοθεσία στο βίντεο-ντοκιμαντέρ υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς, ενώ το πλαίσιο του κοινωνικού προβλήματος θέτει ο Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Γλούμης – Ατσαλάκης.
Οι υιοθεσίες στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα ξεκίνησαν το 1953, ενώ το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης λειτουργεί από το 1937. Παρόλες τις βελτιώσεις, παραμένουν προκλήσεις όπως η μεγάλη αναμονή και οι δυσκολίες στην υιοθεσία παιδιών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η εικόνα στο ΠΙΚΠΑ αποτυπώνει την πορεία πολλών ορφανών ή εγκαταλελειμμένων παιδιών που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.
Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος anynet έχει συμβάλει στη μείωση των παιδιών που παραμένουν στα ιδρύματα, αλλά παραμένουν προκλήσεις, όπως η δυσκολία ενταξης εφήβων και παιδιών με αναπηρίες σε οικογενειακό περιβάλλον. Οι παρεμβάσεις στον τομέα είναι ολιστικές και οριζόντιες, με στόχο την καλύτερη φροντίδα και ενσωμάτωση των παιδιών στην κοινότητα.
Οι προσπάθειες για τη βελτίωση του συστήματος υιοθεσιών συνεχίζονται, με την εφαρμογή προγραμμάτων όπως η μονάδα ημιαυτόνομης διαβίωσης και η επαγγελματική αναδοχή. Παρά τις προκλήσεις και τις ελλείψεις σε προσωπικό, ο τομέας των υιοθεσιών στην Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία σημαντικής βελτίωσης.