Με την προσοχή της Ευρώπης στραμμένη στη Γερμανία και τις ομοσπονδιακές εκλογές, δύο παράλληλα θρίλερ εξελίσσονται στην τελική ευθεία της κούρσας.
Ο Φρίντριχ Μερτς των Χριστιανοδημοκρατών φαίνεται να είναι ο αναμενόμενος νικητής, ωστόσο το ερώτημα παραμένει αν το κόμμα του θα καταφέρει να ξεπεράσει το 30%. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν μια ελαφρά πτώση των ποσοστών του Μερτς, που κυμαίνονται μεταξύ 28% και 29,5%. Αυτή η υποχώρηση, αν και δεν θέτει σε κίνδυνο την πρωτοκαθεδρία, καθιστά τον σχηματισμό κυβέρνησης αρκετά περίπλοκο.
Εν δυνάμει εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών είναι οι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, οι οποίοι βρίσκονται στην τρίτη θέση με ποσοστά λίγο πάνω από 15%. Εντούτοις, φαίνεται δύσκολο να επιτύχουν μια σημαντική ανατροπή και να ξεπεράσουν την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία έχει σταθεροποιηθεί πάνω από 20%.
Το δεύτερο κρίσιμο θέμα, που θα κρίνει τον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι το πόσα κόμματα θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή, και κυρίως αν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του πρώην υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ θα ξεπεράσουν το κατώφλι του 5%. Οι τελευταίες μετρήσεις τους τοποθετούν στο 4,5%, αν και οι τάσεις δείχνουν μια οριακή άνοδο.
Η είσοδος των Φιλελευθέρων στη Βουλή είναι κρίσιμη για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι Βαυαροί εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών, οι Χριστιανοκοινωνιστές, δεν επιθυμούν τη συμμετοχή των Πρασίνων. Αν οι Φιλελεύθεροι καταφέρουν να εισέλθουν και η Βουλή είναι εξακομματική, θα απαιτηθούν τρία κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως προκύψει ένας συνασπισμός «Κένυα», με Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί ο συνασπισμός «Γερμανία», που θα περιλαμβάνει Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους.