Μυστικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας στην Ελβετία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μυστικές συναντήσεις μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων πραγματοποιούνται στην Ελβετία τους τελευταίους μήνες, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποκαλύψεις του Reuters.

Όπως αναφέρουν τρεις πηγές του πρακτορείου, οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονταν μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, δημιουργώντας ένα «παράπλευρο κανάλι» επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Ορισμένες από αυτές τις συναντήσεις έλαβαν χώρα κατά την περίοδο της αλλαγής εξουσίας στις ΗΠΑ, μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις, αν και διέθεταν διπλωματική εμπειρία, δεν ήταν επίσημα μέλη των κυβερνήσεων ΗΠΑ ή Ρωσίας. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι συμμετοχές τους ήταν αποτέλεσμα εντολών από τον Λευκό Οίκο ή το Κρεμλίνο.

Επιπλέον, δεν είναι σαφές αν η Ουκρανία εκπροσωπήθηκε στις συνομιλίες και τι ακριβώς συζητήθηκε, αν και είναι γνωστό ότι μόνο λίγοι σύμβουλοι του Τραμπ ήταν ενήμεροι για τις επαφές αυτές.

Μία από τις πηγές χαρακτήρισε τις συνομιλίες στην Ελβετία ως συζητήσεις τύπου Track Two, που σημαίνει ανεπίσημο διάλογο με στόχο την καλύτερη επικοινωνία και την ανταλλαγή ιδεών, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις. Τουλάχιστον μία συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα.

Οι επαφές αυτές υπογραμμίζουν τις παρασκηνιακές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ρωσίας να βρουν λύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τις σχεδόν «παγωμένες» επίσημες επαφές κατά την προεδρία του Μπάιντεν.

Το Reuters υπογραμμίζει ότι μόλις έναν μήνα μετά την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή στην αμερικανική προσέγγιση προς τον τριετή πόλεμο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιδιώκει άμεσες επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για μια γρήγορη συμφωνία ειρήνης.

Παρόμοιες επαφές τύπου Track Two είχαν πραγματοποιηθεί και το 2023 και τις αρχές του 2024, όταν ο Πούτιν είχε δηλώσει πρόθυμος να συζητήσει για κατάπαυση του πυρός, ωστόσο αυτές οι επαφές δεν είχαν φέρει καρπούς.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Δικαιοσύνη και Πολιτική: Η Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, εκφράζει την αντίδραση του κόμματος σε θέματα δικαιοσύνης και πολιτικής, καλώντας για κοινωνική κινητοποίηση και δράση στην Βουλή.

Κλειστό το Αεροδρόμιο της Νάξου για Έργα Επέκτασης

Το αεροδρόμιο της Νάξου θα παραμείνει κλειστό από την Τρίτη 11 Μαρτίου 2025 έως και την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025 λόγω έργων επέκτασης του δαπέδου στάθμευσης και αναβάθμισης του διαδρόμου προσγείωσης/απογείωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΥΠΑ.

Η Μέση Ανατολή σε Ένα Σημείο Καμπής: Ομιλία του Γιώργου Γεραπετρίτη στον ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην εξέλιξη στη Μέση Ανατολή και την ανάγκη για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και τις προσπάθειες για ανθρωπιστική βοήθεια και ανασυγκρότηση.

Ο Ζοζέ Μουρίνιο υπερασπίζεται από κατηγορίες ρατσισμού: Η αντίδραση της Φενερμπαχτσέ

Ο Ζοζέ Μουρίνιο υπερασπίζεται από κατηγορίες ρατσισμού: Η αντίδραση της Φενερμπαχτσέ στις κατηγορίες που απηύθυνε η Γαλατασαράι προς τον διάσημο προπονητή.