Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε τελείως διαφορετικά μήκη κύματος όσον αφορά την αντιμετώπιση της Ρωσίας, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και οι διαδικασίες για μια ειρηνευτική συμφωνία σχετικά με το Ουκρανικό προχωρούν.
Η Ουάσινγκτον, πλησιάζοντας την τρίτη επέτειο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ζητά από τους G7 να υιοθετήσουν πιο ήπια γλώσσα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Financial Times, οι ΗΠΑ εκφράζουν την αντίθεσή τους στο προσχέδιο ανακοίνωσης της G7, που αναφέρεται στην ρωσική επιθετικότητα.
Η Ρωσία χαρακτηρίζεται ως «aggressor», ωστόσο οι ΗΠΑ διαφωνούν με αυτόν τον χαρακτηρισμό, επισημαίνοντας την ανάγκη διάκρισης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ εμποδίζουν την υιοθέτηση αυτής της διατύπωσης, προσδοκώντας σε μια λύση.
Προς το παρόν, η συμμετοχή του προέδρου Ζελένσκι στην επερχόμενη συνάντηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Η διαφωνία αυτή έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα ενότητας που επικρατούσε στα G7 τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τη ρητορική του κατά του Ζελένσκι, αποκαλώντας τον «δικτάτορα χωρίς εκλογές» και προτείνοντας την επανένταξη της Ρωσίας στην G7.
Η αμερικανική πλευρά προχωρά σε μετριασμό της ρητορικής της σχετικά με την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τον όρο «σύγκρουση», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του. Αντίθετα, η Κομισιόν στην Ευρώπη συνεχίζει να επισημαίνει το έλλειμμα δημοκρατίας στη Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε στις αιτιάσεις του Τραμπ, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία είναι μια δημοκρατία, εν αντιθέσει με τη Ρωσία υπό τον Πούτιν, και υπογράμμισε την εκλογική νομιμότητα του Ζελένσκι.