Η Πρόεδρος του Μεξικού Κατηγορεί τις ΗΠΑ για Χρήση Μυστικών Αεροσκαφών

Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούδια Σέινμπαουμ, έθεσε υπό αμφισβήτηση τη χρήση μυστικών UAVs από την κατασκοπεία των ΗΠΑ για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες των καρτέλ ναρκωτικών στη χώρα της. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η κυρία Σέινμπαουμ απάντησε περιοριστικά, αναφερόμενη στο ζήτημα ως “εκστρατειούλα”, χωρίς να παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες.

Η αναφορά του CNN για τη χρήση UAVs από τη CIA στον μεξικανικό εναέριο χώρο προκάλεσε αντιδράσεις, με την πρόεδρο του Μεξικού να εκφράζει αμφιβολίες για τον χαρακτήρα των εν λόγω δράσεων. Η κυρία Σέινμπαουμ δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ ή στη δημοσιογραφική κάλυψη του θέματος.

Οι αρχές της προέδρου δεν παρείχαν άμεσες απαντήσεις στις αιτήσεις για διευκρινίσεις από το πρακτορείο Reuters. Οι μυστικές πτήσεις στον μεξικανικό εναέριο χώρο παρέμεναν άγνωστες μέχρι πρόσφατα, όταν η αναφορά του CNN έριξε φως στο θέμα.

Η αντίδραση της Κλαούδια Σέινμπαουμ και η ανακοίνωση της αύξησης της παρακολούθησης των καρτέλ από τις ΗΠΑ συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο εντατικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος Τραμπ απειλεί με επιβολή δασμών και στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των καρτέλ αν δεν αντιμετωπιστούν οι ροές ναρκωτικών και μεταναστών.

Οι ανακοινώσεις της Κλαούδια Σέινμπαουμ προκαλούν ανησυχία για την εθνική κυριαρχία του Μεξικού, ενώ ζητά διαφάνεια και συνεργασία από τις ΗΠΑ σχετικά με το θέμα των μυστικών πτήσεων.

Οι ενέργειες της CIA στον μεξικανικό εναέριο χώρο αποτυπώνουν τις διαμάχες και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, που εντείνονται με την προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ στο θέμα των ναρκωτικών και της μετανάστευσης.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αναλυτικά Αποτελέσματα Εκλογών στη Γερμανία

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει τις εκλογές με 28,9% (+4,8 από το 2021), μένοντας ωστόσο μακριά από το όριο του 30%. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 19,9% (+9,5), ενώ στην τρίτη θέση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 16,2% (-9,5), με την χειρότερη επίδοση της ιστορίας του. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 13%, η Αριστερά με 8,5%, οι Φιλελεύθεροι και η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ στο όριο του 5%. Ο πιθανότερος κυβερνητικός συνασπισμός είναι μεταξύ CDU/CSU και SPD, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν και από το πόσα κόμματα θα μπουν τελικά στην επόμενη βουλή.

Ο ΝΑΤΟ ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον νικητή των γερμανικών εκλογών

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δηλώνει ανυπομονησία για συνεργασία με τον νικητή των γερμανικών εκλογών, Φρίντριχ Μερτς, σε κρίσιμη στιγμή για την κοινή ασφάλεια.

Στόκερ: Συγχαρητήρια στον Μερτς για τη νίκη του στη Γερμανία

Ο Κρίστιαν Στόκερ συνεχάρη τον Φρίντριχ Μερτς για τη νίκη του στις εκλογές στη Γερμανία, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες στη σύγχρονη εποχή.

Μακρόν: Δεσμευμένος για ενίσχυση της ασφάλειας των Ευρωπαίων

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δηλώνει δεσμευμένος για ενίσχυση της ασφάλειας των Ευρωπαίων, πριν από συνάντηση με τον Τραμπ.