Μια έρευνα με επικεφαλής το University of East Anglia αναδεικνύει τη μείωση του προσδόκιμου ζωής των κατοίκων της Ευρώπης από το 2011 και μετά. Η διατροφή, η σωματική αδράνεια και η πανδημία Covid-19 ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για αυτή την επιβράδυνση, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “The Lancet Public Health”.
Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από το “Global Burden of Disease 2021” και συγκρίνει τις αλλαγές στο προσδόκιμο ζωής και τις αιτίες θανάτου στην Ευρώπη κατά τις περιόδους 1990-2011, 2011-2019 και 2019-2021.
Η μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής μέχρι το 2011. Ωστόσο, από τότε, η επιβράδυνση αυτής της τάσης επιδεινώθηκε, με την πανδημία Covid-19 να έχει επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.
Η έρευνα εστίασε σε 20 χώρες της Ευρώπης, με την Αγγλία να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση στο προσδόκιμο ζωής. Αντίθετα, άλλες χώρες όπως η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Σουηδία διατήρησαν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής μετά το 2011.
Σημαντική μείωση του προσδόκιμου ζωής παρατηρήθηκε κατά την περίοδο 2019-2021 σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Αγγλία, με τα νεοπλάσματα να αποτελούν αιτία μείωσης στην Ελλάδα.
Ο επικεφαλής της έρευνας επισημαίνει ότι η βελτίωση του προσδόκιμου ζωής για τους ηλικιωμένους δείχνει ότι υπάρχει ακόμα χώρος για περαιτέρω βελτίωση, υπογραμμίζοντας τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής και των πολιτικών για τη δημόσια υγεία.