Αστρονόμοι ανακάλυψαν την τρισδιάστατη δομή της ατμόσφαιρας του πλανήτη WASP-121b εκτός του Ηλιακού Συστήματος, αποκαλύπτοντας ισχυρούς ανέμους και χημικά στοιχεία που δημιουργούν περίπλοκα καιρικά μοτίβα.
Οι αστρονόμοι χάρτογράφησαν την τρισδιάστατη δομή της ατμόσφαιρας ενός πλανήτη εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος, το WASP-121b, μέσα από παρατηρήσεις της ατμόσφαιράς του. Η ανακάλυψη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, ανοίγει την πόρτα για λεπτομερείς μελέτες του καιρού σε άλλους πλανήτες.
Ο WASP-121b, γνωστός και ως Tylos, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 900 ετών φωτός στον αστερισμό Πρύμνη. Είναι ένας θερμός γίγαντας αερίων με μία πλευρά πάντα στραμμένη προς το άστρο και μια άλλη πιο δροσερή.
Οι επιστήμονες, συνδυάζοντας τις τέσσερις τηλεσκοπικές μονάδες του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) του ESO, ανέδειξαν ισχυρούς ανέμους που μεταφέρουν χημικά στοιχεία όπως σίδηρο και τιτάνιο, δημιουργώντας περίπλοκα καιρικά μοτίβα. Ένας αεροχείμαρρος περιστρέφει το υλικό γύρω από τον ισημερινό του πλανήτη, ενώ μια ξεχωριστή ροή μετακινεί αέριο από τη θερμή προς τη ψυχρή πλευρά του.
Σε συνοδευτική μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics, εντοπίστηκε τιτάνιο ακριβώς κάτω από τον αεροχείμαρρο, παρουσιάζοντας έκπληξη για τους ερευνητές.
Αυτή η μελέτη αποτελεί την πρώτη λεπτομερή ανάλυση της ατμόσφαιρας ενός πλανήτη εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος, ανοίγοντας νέες προοπτικές στην αστρονομία.
* Επισυνάπτεται τρισδιάστατο σχέδιο της ατμόσφαιρας του WASP-121b που αποτελείται από τρία στρώματα: ανέμους σιδήρου στο κάτω μέρος, αεροχείμαρρο νατρίου στο μεσαίο τμήμα και ένα ανώτερο στρώμα ανέμων υδρογόνου.