Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται σε νέα φάση, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την κοινή άμυνα της, με τις αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών να βρίσκονται στο προσκήνιο. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια της πρώτης άτυπης συνάντησης κορυφής Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, όπου η κατάσταση στην Ουκρανία και οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία κυριάρχησαν στις συζητήσεις.
Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των ηγετών σχετικά με την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ουκρανίας, όλοι συμφωνούν για την ανάγκη ταχείας δράσης. Η επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση των ευρωπαϊκών εξοπλισμών και η εξασφάλιση του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου είναι πλέον επιτακτική.
Σημαντική αλλαγή στάσης παρουσίασε ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς, ο οποίος αναγνώρισε την ανάγκη αυξημένων δαπανών, καθιστώντας σαφές ότι οι δαπάνες για την άμυνα μπορούν να εξαιρούνται από τους κανόνες για το έλλειμμα. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για κοινά projects αεράμυνας και ένα νέο Ταμείο Άμυνας, που θα μπορούσε να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ με την ανάληψη κοινού χρέους, αποκτά νέα σημασία. Αυτές οι προτάσεις θα συζητηθούν στην τηλεδιάσκεψη κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν βρει πλήρη κοινό τόπο, καθώς πολλές διαφωνούν με την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία. Η Γερμανία, η Ισπανία και η Πολωνία αντιτίθενται σε αυτή την προοπτική, ενώ και η Ελλάδα θεωρεί ότι η αποστολή στρατευμάτων δεν είναι σκόπιμη.
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Εμανουέλ Μακρόν να έχει ήδη συνομιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ για την κατάσταση στην Ουκρανία.