Μαχητές του κινήματος M23 και του στρατού της Ρουάντας κατέλαβαν την Μπουκάβου, μεγάλη πόλη της ανατολικής ΛΔ Κονγκό, προκαλώντας ανησυχία για την εξέλιξη της σύρραξης στην περιοχή. Η κυβέρνηση του προέδρου Τσισεκέντι κατηγορεί τη Ρουάντα για προκλητικές ενέργειες και αναφέρει την ανάγκη άμεσης αντίδρασης.
Με τη νέα κατάληψη, το M23 και ο στρατός της Ρουάντας έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της λίμνης Κίβου, κάτι που επιφέρει ανησυχία για το μέλλον της περιοχής. Οι διεθνείς αντιδράσεις αυξάνονται, με την ελπίδα να αποφευχθεί η εξάπλωση της κρίσης.
Η πόλη της Μπουκάβου έπεσε στα χέρια των επαναστατών χωρίς αντίσταση, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους φοβούμενοι τη βία. Οι αναφορές για λεηλασίες και αναταραχές αυξάνονται, ενώ η ανησυχία για την ανθρώπινη ασφάλεια είναι υψηλή.
Οι διεθνείς πιέσεις για την αποχώρηση του M23 και των υποστηρικτών του εντείνονται, με την Αφρικανική Ένωση να καλεί για άμεση αντίδραση. Η κατάσταση στην ανατολική ΛΔ Κονγκό παραμένει εύθραυστη και ανησυχητική.
Οι γειτονικές χώρες, όπως η Ουγκάντα και το Μπουρούντι, αναπτύσσουν στρατεύματα στην περιοχή εν μέσω φόβων για περαιτέρω εξάπλωση της σύρραξης. Οι προσπάθειες διπλωματίας για την επίλυση της κρίσης εντείνονται, αλλά η επικράτηση της ειρήνης παραμένει αβέβαιη.
Η κρίση στην ανατολική ΛΔ Κονγκό είναι πηγή ανησυχίας για τη διεθνή κοινότητα, με τις ελπίδες για ειρήνη και σταθερότητα να δοκιμάζονται. Οι προσπάθειες επίλυσης της σύρραξης απαιτούν συντονισμένη δράση και διπλωματική επιδεξιότητα.