Καταιγιστικές Γεωπολιτικές Αλλαγές: Η Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στο Ριάντ

Ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίων αλλαγών, με το παγκόσμιο γεωπολιτικό και οικονομικό σύστημα να αναθεωρεί τις παγιωμένες αξίες και σταθερές του. Η πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ να επικοινωνήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να προτείνει διαδικασίες ειρήνευσης στην Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου και της Ευρώπης, έχει προκαλέσει σημαντικές εξελίξεις.

Η επικοινωνία αυτή αναμένεται να συνοδευτεί από συνάντηση των δύο ηγετών, πιθανώς στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, με διευρυμένη ατζέντα. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι επόμενες 30 ημέρες θα είναι κρίσιμες για τη διαμόρφωση των νέων διεθνών ισορροπιών.

Αυτό το Ριάντ μπορεί να αποδειχθεί η νέα Γιάλτα, καθώς οι εξελίξεις θυμίζουν την ιστορική συνάντηση Ρούζβελτ, Στάλιν και Τσόρτσιλ το 1945, που καθόρισε την αρχιτεκτονική του μεταπολεμικού κόσμου. Ωστόσο, από την τρέχουσα συνάντηση θα λείπει ο τρίτος πόλος, με την Κίνα να μην δείχνει έντονο ενδιαφέρον.

Η Ουκρανία θα είναι το πρώτο πεδίο δοκιμής για την αλλαγή του status quo στα σύνορα με τη Ρωσία, με την πιθανότητα ενός νέου καθεστώτος που θα ικανοποιεί τη Ρωσία και θα απογοητεύει τους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους. Ερωτήματα εγείρονται για τις πιθανές αντιδράσεις των άλλων διεθνών παικτών, καθώς και για την αντίσταση των Ευρωπαίων στη νέα κατάσταση.

Στη συνέχεια, η Μέση Ανατολή αναμένεται να είναι η επόμενη περιοχή έντασης, με την Τουρκία να εμπλέκεται σε αναθεωρητικές δυνάμεις. Ο Τραμπ, με τις κινήσεις του, προσπαθεί να επαναφέρει την αμερικανική κυριαρχία, δημιουργώντας τετελεσμένα που αμφισβητούν τις παλαιές ευρωατλαντικές σχέσεις.

Η πρόσφατη κρίση στη Διάσκεψη του Μονάχου αποκαλύπτει την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να εκφράζει έντονες επικρίσεις κατά των Ευρωπαίων ηγετών. Εν μέσω αυτής της έντασης, η επαφή Τραμπ – Πούτιν φέρνει στο προσκήνιο ερωτήματα σχετικά με το πού και πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση, καθώς και ποια θα είναι η ατζέντα τους.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Συγκλονιστική κατάσταση στην Ουκρανία: Απελπισία και ανθρωπιστική κρίση

Η Ουκρανία βρίσκεται σε απόγνωση, με επιθέσεις κατά αμάχων και τρομοκρατικές ενέργειες που προκαλούν ανθρωπιστική κρίση. Η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις και ζητά ειρήνη και ασφάλεια, ενώ ο ΟΗΕ εργάζεται για λύσεις.

Η Ελλάδα προσφέρει σημαντικά διδάγματα στην Ευρώπη για τις στρατιωτικές δαπάνες

Η Ελλάδα παρέχει σημαντικά διδάγματα στην Ευρώπη για τις στρατιωτικές δαπάνες και την αμυντική βιομηχανία, εν μέσω προκλήσεων ασφαλείας.

Μελέτη: Περικοπές στη χρηματοδότηση του HIV από μεγάλες χώρες μπορεί να αναιρέσουν την πρόοδο δεκαετιών

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "The Lancet HIV" προειδοποιεί ότι περικοπές στη χρηματοδότηση του HIV από μεγάλες χώρες μπορεί να αναιρέσουν την πρόοδο δεκαετιών στην καταπολέμηση της νόσου.

Κινητοποιήσεις στην Τουρκία: Η αντιπολίτευση καλεί σε γενίκευση των διαδηλώσεων

Μετά τη σύλληψη του αντιπολιτευόμενου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, η αντιπολίτευση στην Τουρκία καλεί τις διαδηλώσεις να επεκταθούν σε όλη τη χώρα.