Ο τουρισμός, γνωστός ως η «βαριά ελληνική βιομηχανία», αποτελεί κομβικό σημείο της οικονομίας μας. Ωστόσο, η ανάπτυξή του έρχεται συχνά σε σύγκρουση με την ανάγκη για προστασία των φυσικών τοπίων, όπως συμβαίνει με την περίπτωση του θηριώδους ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο της Μήλου.
Ανακαλύπτοντας πληροφορίες για αυτήν την ανάπτυξη, αισθάνθηκα αποσβολωμένος. Πώς είναι δυνατόν σε μια τόσο ειδυλλιακή τοποθεσία να εκδίδεται άδεια πολεοδομίας για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες;
Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, όπως αυτή της Ισπανίας, η αλόγιστη ανάπτυξη έχει οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες. Στη Μαγιόρκα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει περιορισμούς, επιτρέποντας μόνο μικρές μονάδες 14 δωματίων στη Μενόρκα. Αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να εφαρμοστεί και στις Κυκλάδες, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του τουρισμού και να προστατευθεί το περιβάλλον.
Η τοπική κοινωνία πρέπει να έχει λόγο στις αποφάσεις που αφορούν την ανάπτυξη, διαφορετικά το μέλλον θα είναι ολισθηρό και όλα θα θυσιαστούν για το κέρδος. Η υπερβολική ανάπτυξη οδηγεί σε κορεσμό και καταστροφή της φυσικής ομορφιάς.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις νομικές και οικολογικές πτυχές αυτών των ζητημάτων, συνομίλησα με τον νομικό Στάθη Ποταμίτη, του οποίου η πολυμάθεια και οι εμπειρίες προσφέρουν μοναδική προοπτική.
Ο Στάθης Ποταμίτης έχει σπουδάσει Εθνομουσικολογία, Φιλοσοφία και Νομική, και η γνώση του για την ιστορία και τη φιλοσοφία της ύλης αναδεικνύει την αντίληψη της έχθρας προς το σώμα. Εξετάζει την ηθική διάσταση της ύλης και τη σύνδεσή της με την ανθρώπινη κατάσταση που έχει ενδιαφέρον σε σχέση με την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι απόψεις του αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στη συζήτηση για την ανάπτυξη του τουρισμού και τις συνέπειές της στις Κυκλάδες.