Από τον Σεπτέμβριο του 2023 και μέχρι σήμερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε ότι οι μεταφορές και οι μετακινήσεις Αθήνας-Θεσσαλονίκης έχουν γίνει πιο ασφαλείς λόγω της αναβάθμισης των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στο μεγαλύτερο κομμάτι του σιδηροδρομικού δικτύου.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε, τον Σεπτέμβριο του 2023 η σηματοδότηση κάλυπτε το 100% του δικτύου, ενώ σήμερα, λόγω των καταστροφών που προκάλεσε ο «Ντάνιελ», βρίσκεται στο 80%. Επίσης, η τηλεδιοίκηση είχε εγκατασταθεί σε μικρό ποσοστό του δικτύου το 2019, αλλά έχει αυξηθεί στο 100% τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά έργα, όπως η αποκατάσταση διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Θεσσαλονίκης και η ενίσχυση των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης. Ο προϋπολογισμός του ΟΣΕ έχει αυξηθεί στα 75 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση των έργων αναμένεται έως το καλοκαίρι του 2026.
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση των έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, εκφράζοντας την ελπίδα για την άμεση υλοποίησή τους για την αύξηση της ασφάλειας και της αποδοτικότητας του σιδηροδρομικού δικτύου.