Ουκρανία: Πανικός μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τη Ρωσία

Η Ουκρανία βρίσκεται σε κατάσταση πανικού μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και προανήγγειλε τη μεσολάβησή του για εκεχειρία.

Σύμφωνα με το CNN, η Ουκρανία έχει χαρακτηρίσει τις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο ως «προσωρινά κατεχόμενα εδάφη» και επιμένει στην ανάκτηση τους. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι «απίθανο» η Ουκρανία να επανακαταλάβει μεγάλο μέρος αυτών στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που σχεδιάζει με τον Πούτιν.

Η ανακοίνωση αυτή προήλθε μετά από 90 λεπτά τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών, και λίγοι στην Ουκρανία πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα διαπραγματευτεί με καλή πίστη. Η Yuliya Kazdobina, εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής, εξέφρασε στο CNN τις αμφιβολίες της για την επιθυμία του Πούτιν για ειρήνη, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει πολλές συμφωνίες στο παρελθόν.

Η Kazdobina ανέφερε συγκεκριμένα την παραβίαση της συμφωνίας του 1994, όταν η Ουκρανία εγκατέλειψε τα πυρηνικά της όπλα με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την εδαφική της ακεραιότητα. Επίσης, υπενθύμισε την παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός το 2015 και την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία επτά χρόνια αργότερα.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση Τραμπ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχτεί καμία ειρηνευτική συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή της. «Ως ανεξάρτητη χώρα, απλά δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία συμφωνία χωρίς εμάς» είπε χαρακτηριστικά.

Ανάλογες είναι οι απόψεις και των Ουκρανών πολιτών. Ο φοιτητής Ναζάρ Βολοσένκο τόνισε ότι οποιαδήποτε συνομιλία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εδαφών θα ήταν καταστροφική για τη χώρα.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν σχεδόν το 20% του εδάφους της Ουκρανίας, με περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν υπό ρωσική κατοχή, σε συνθήκες που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει «ζοφερές για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Συνάντηση Ρουσόπουλου με Γκουτέρες: Σχέδιο για Διεθνές Συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν για ένα διεθνές συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τους κινδύνους για τη Δημοκρατία.

Ρούμπεν Αμορίμ: Η προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Ρούμπεν Αμορίμ προσπαθεί να λύσει τα αγωνιστικά προβλήματα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η αποστολή του σε κίνδυνο λόγω αποτελεσμάτων και αμφισβήτησης.

Ποδοσφαιρικός Τραυματισμός: Ο Ματετά επέστρεψε στις προπονήσεις μετά από “δολοφονικό” τάκλιν

Ο Ζαν Φιλίπ Ματετά επέστρεψε στις προπονήσεις της Κρίσταλ Πάλας μετά από "δολοφονικό" τάκλιν του τερματοφύλακα της Μίλγουολ, Λίαμ Ρόμπερτς, που τον τραυμάτισε στο κεφάλι. Ο τερματοφύλακας τιμωρήθηκε με αποκλεισμό έξι αγωνιστικών, ενώ ο Ματετά χρειάστηκε 26 ράμματα.

Αλλαγή Ημερομηνίας Κυκλοφορίας για το Ρομαντικό Δράμα “A Big Bold Beautiful Journey” της Sony Pictures

Η Sony Pictures ανακοίνωσε την αλλαγή της ημερομηνίας κυκλοφορίας για το πολυαναμενόμενο ρομαντικό δράμα "A Big Bold Beautiful Journey", με πρωταγωνιστές τους Μάργκο Ρόμπι (Margot Robbie) και Κόλιν Φάρελ (Colin Farrell).