Η ομιλία του Τζ. Ντ. Βανς και οι επιπτώσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης

Δύο ημέρες μετά την ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζ. Ντ. Βανς, η οποία διαμόρφωσε ένα νέο και διαφορετικό πλαίσιο στις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης, η έκπληξη που προκάλεσε αυτή η αλλαγή παραμένει. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορεί η Ευρώπη να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση.

Η ομιλία δεν ήρθε ως έκπληξη, καθώς ο Τραμπ και οι συνεργάτες του είχαν ήδη εκφράσει τις προθέσεις τους. Τώρα, με την εξουσία στα χέρια τους, προχωρούν από τις προθέσεις στις πράξεις.

Στο Μόναχο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντέδρασαν με αποτροπιασμό και δυσπιστία, ενώ υπήρξε και μια αίσθηση πανικού. Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι η στρατιωτική προστασία από τις ΗΠΑ δεν είναι πλέον εξασφαλισμένη και ότι ο Τραμπ μπορεί να προχωρήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία με τον Πούτιν που θα υπονομεύσει την ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης.

Η ανησυχία αυτή ενισχύθηκε από την ομιλία του Βανς, ο οποίος κατηγόρησε την Ευρώπη για καταστολή της ελευθερίας του λόγου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντέτειναν ότι θα αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά αυτές οι δηλώσεις δεν είναι καινούργιες.

Ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα ήρθε με την ανακοίνωση ότι η Ευρώπη δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, οι οποίες θα διεξαχθούν στη Σαουδική Αραβία, παρά το γεγονός ότι οι απόψεις της θα ληφθούν υπόψη.

Η ιστορική μνήμη των Ευρωπαίων είναι βαθιά ριζωμένη, καθώς το σύμφωνο του 1938 δεν απέτρεψε τη ναζιστική Γερμανία, επιτρέποντάς της να συνεχίσει την επεκτατική πολιτική της. Η κατάσταση αυτή φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα αν οι τρέχουσες εξελίξεις θα οδηγήσουν σε παρόμοια αποτελέσματα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Κάγια Κάλας, αναρωτήθηκε αν η Ευρώπη έχει ξαναβρεθεί σε παρόμοια κατάσταση, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε «Μόναχο, ποτέ ξανά». Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, σχετικά με την ειρηνική διαδικασία στην Ουκρανία, προσθέτουν περαιτέρω ανησυχία για το μέλλον της περιοχής.

Αργότερα, ο Τραμπ επικοινώνησε με τον Πούτιν, ανακοινώνοντας ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν άμεσα, με την κατάσταση να παραμένει τεταμένη.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αναλυτικά Αποτελέσματα Εκλογών στη Γερμανία

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει τις εκλογές με 28,9% (+4,8 από το 2021), μένοντας ωστόσο μακριά από το όριο του 30%. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 19,9% (+9,5), ενώ στην τρίτη θέση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 16,2% (-9,5), με την χειρότερη επίδοση της ιστορίας του. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 13%, η Αριστερά με 8,5%, οι Φιλελεύθεροι και η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ στο όριο του 5%. Ο πιθανότερος κυβερνητικός συνασπισμός είναι μεταξύ CDU/CSU και SPD, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν και από το πόσα κόμματα θα μπουν τελικά στην επόμενη βουλή.

Ο ΝΑΤΟ ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον νικητή των γερμανικών εκλογών

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δηλώνει ανυπομονησία για συνεργασία με τον νικητή των γερμανικών εκλογών, Φρίντριχ Μερτς, σε κρίσιμη στιγμή για την κοινή ασφάλεια.

Στόκερ: Συγχαρητήρια στον Μερτς για τη νίκη του στη Γερμανία

Ο Κρίστιαν Στόκερ συνεχάρη τον Φρίντριχ Μερτς για τη νίκη του στις εκλογές στη Γερμανία, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες στη σύγχρονη εποχή.

Μακρόν: Δεσμευμένος για ενίσχυση της ασφάλειας των Ευρωπαίων

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δηλώνει δεσμευμένος για ενίσχυση της ασφάλειας των Ευρωπαίων, πριν από συνάντηση με τον Τραμπ.