Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποιεί για την ανάγκη ριζικών αλλαγών στην ευρωπαϊκή οικονομία με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, σε άρθρο του στους Financial Times. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και πρωθυπουργός της Ιταλίας, που έχει συντάξει την έκθεση του 2024 για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, τονίζει την εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωζώνης και τους κινδύνους από ενδεχόμενους δασμούς που θα μπορούσαν να επιβληθούν από τις ΗΠΑ, γεγονός που προσθέτει αβεβαιότητα.
Ο Ντράγκι αναλύει δύο βασικούς παράγοντες που έχουν οδηγήσει την Ευρώπη σε αυτή την κατάσταση. Ο πρώτος είναι η διαρκής αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς στην προσφορά, όπως οι υψηλοί εσωτερικοί φραγμοί και τα ρυθμιστικά εμπόδια, τα οποία έχουν αποδειχθεί πιο επιβλαβή για την ανάπτυξη από οποιουσδήποτε δασμούς των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα εσωτερικά εμπόδια ισοδυναμούν με δασμούς 45% για τη μεταποίηση και 110% για τις υπηρεσίες, ενώ οι κανόνες που διέπουν τις ψηφιακές υπηρεσίες εμποδίζουν την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών τεχνολογικών εταιρειών.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ανοχή της Ευρώπης στην ασθενή ζήτηση, η οποία έχει επιδεινώσει τα προβλήματα που προκαλούνται από περιορισμούς στην προσφορά. Πριν από την κρίση, η εγχώρια ζήτηση στην ευρωζώνη ήταν σε καλό επίπεδο, αλλά μετά έπεσε και παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.
Ο Ντράγκι υπογραμμίζει ότι αυτές οι ελλείψεις στην προσφορά και τη ζήτηση προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη και ότι είναι εφικτό να αλλάξουν μέσω μιας σθεναρής προσπάθειας για την άρση των περιορισμών προσφοράς και την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης. Επιπλέον, καλεί για μια πιο στρατηγική χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής, με έμφαση σε παραγωγικές επενδύσεις, αναγνωρίζοντας ότι αυτό απαιτεί μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας.
Ο Ντράγκι κλείνει το άρθρο του αναφέροντας ότι τα εσωτερικά εμπόδια προέρχονται από εποχές όπου το εθνικό κράτος ήταν το κύριο πλαίσιο δράσης και ότι η συνέχιση αυτής της προσέγγισης δεν έχει προσφέρει ευημερία, υγιή δημόσια οικονομικά ή εθνική αυτονομία, η οποία απειλείται από εξωτερικές πιέσεις. Για αυτό το λόγο, απαιτούνται ριζικές αλλαγές.