Αναφέροντας την χθεσινή ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τις θέσεις του ως «ακατανόητες» και «εκνευριστικές».
Αντίθετα, ο αντίπαλός του, Φρίντριχ Μερτς, ανέφερε ότι η εμφάνιση του Τζέι Ντι Βανς ήταν «σχεδόν παρεμβατική» και ο τρόπος αντιμετώπισης των Ευρωπαίων, ειδικά των Γερμανών, ήταν «ενοχλητικός».
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο κ. Σολτς απέρριψε ρητά τις δηλώσεις του κ. Βανς, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία, λόγω της εμπειρίας της με τον εθνικοσοσιαλισμό, έχει μια συναίνεση ως τείχος προστασίας απέναντι στις ακροδεξιές θέσεις.
Σε δήλωσή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο καγκελάριος ανέφερε ότι δεν μπορεί να καταλάβει τις δηλώσεις του αμερικανού αντιπροέδρου, χαρακτηρίζοντας τις ως «εκνευριστικές» και ακατανόητες.
Από την πλευρά του, ο Φρίντριχ Μερτς, αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και υποψήφιος καγκελάριος, αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Τζέι Ντι Βανς ως «σχεδόν παρεμβατική» και επισήμανε τον «ενοχλητικό τρόπο» αντιμετώπισης των Ευρωπαίων, και ειδικά των Γερμανών.
Στη συνέντευξή του στους τηλεοπτικούς σταθμούς RTL/n-tv, ο κ. Μερτς τόνισε ότι έχουν διαφορετική άποψη από τον κ. Βανς και αυτό το κατέστησε σαφές κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους.