Η Ποίηση ως Πολιτική Πράξη: Η Αντίσταση του Κώστα Γουλιάμου

Η ποίηση αναδεικνύεται ως πολιτική πράξη, σύμφωνα με τον Κώστα Γουλιάμο, καθώς οι ποιητές φέρουν το χρέος της φύλαξης της γλώσσας. Με δεκαετίες ζωής εκτός Ελλάδας, ο Γουλιάμος μεταφέρει τον αγώνα του για τη γλώσσα στην ποιητική συλλογή “Το Μάτι της Λέξης”. Σε μια εποχή όξυνσης της άγνοιας, ο ποιητής προειδοποιεί για τη χειραγώγηση και την πλάνη, αναφερόμενος σε συγγραφείς όπως ο Θουκυδίδης και ο John Locke.

Συζητώντας το ρόλο του ποιητή σήμερα, ο Γουλιάμος υπογραμμίζει την ανάγκη για ρηγμάτωση της κοινής αντίληψης μέσω της ποίησης. Με παραπομπή στα Los Caprichos του Goya, επισημαίνει ότι ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα στην εποχή μας.

Η ποιητική του Γουλιάμου αναδεικνύεται ως μέσο αντίστασης και δημιουργίας ιστορικής συνείδησης. Με τη συλλογή “Το Μάτι της Λέξης”, διδάσκει την αναζήτηση της ταξικής διάστασης των γεγονότων και τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, προτρέποντας σε έναν δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Συλλήψεις κατασκόπων στην Τουρκία: Πέντε ύποπτοι στα χέρια της αστυνομίας

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε πέντε υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ των ιρανικών υπηρεσιών, συλλαμβάνοντας τους σε τρεις πόλεις της χώρας. Οι κατηγορούμενοι συνέλεγαν πληροφορίες για στρατιωτικές βάσεις και περιοχές κρίσιμης σημασίας και τις παρέδιδαν στις ιρανικές υπηρεσίες, χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστή η εθνικότητά τους.

Σεισμική δόνηση στην Απουλία: Τα τελευταία νέα

Σεισμική δόνηση με ένταση 4,6 βαθμών στην Απουλία, Κάτω Ιταλία. Όλες οι πληροφορίες για τον σεισμό που έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις της περιοχής.

Ο Ρεγκραγκί καλεί τον Ουναΐ, αλλά χωρίς τον Ελ Κααμπί για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2026

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός του Μαρόκου καλεί τον Ουναΐ για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2026, αλλά χωρίς τον τραυματία Ελ Κααμπί από τον Ολυμπιακό.

Νέες κλήσεις για την εθνική ομάδα της Ιταλίας

Ο Ιταλός μέσος Τσέζαρε Κασαντέι και ο αμυντικός Ματέο Ρουγκέρι κλήθηκαν στην εθνική ομάδα της Ιταλίας για τους προημιτελικούς του Nations League με τη Γερμανία.