Ο Αμερικανός υπουργός ‘Αμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, έθεσε σε συζήτηση την ανάγκη των χωρών του ΝΑΤΟ να φτάσουν το 5% του ΑΕΠ τους στις αμυντικές δαπάνες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ισχυρής αμυντικής δομής. Σε κοινές δηλώσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, πριν την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών ‘Αμυνας στις Βρυξέλλες, αναδείχθηκε η ανάγκη για ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Συμμαχίας.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Πιτ Χέγκσεθ υπογράμμισε τη στήριξη του Προέδρου Τραμπ προς το ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ασφάλεια και η ελευθερία αυξάνονται με την ισχυρή παρουσία της Συμμαχίας. Το θέμα των αμυντικών δαπανών έλαβε ιδιαίτερη προσοχή, με τον Πρόεδρο να εκφράζει την άποψη ότι το 2% του ΑΕΠ δεν είναι επαρκές, προτείνοντας το 5% ως αναγκαίο ύψος για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμυντικής παραγωγής, ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης της βιομηχανικής βάσης τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνάντηση του Προέδρου Τραμπ με τους Πούτιν και Ζελένσκι, επισημαίνοντας την προσπάθεια για ειρήνη διαρκείας στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, αναφέρθηκε στην αύξηση των αμυντικών δαπανών, την ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής και το θέμα της Ουκρανίας. Επισημάνθηκε η ανάγκη για ειρήνη στην Ουκρανία και τη διασφάλιση της ισχύος της, καθώς και η ανάγκη αποφυγής καταστάσεων παρόμοιων με αυτή του Μινσκ.
Συζητήθηκε επίσης η ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής, με τον Μαρκ Ρούτε να επισημαίνει την ανάγκη για περισσότερη παραγωγή όπλων απέναντι σε εξωτερικές απειλές. Η προσπάθεια αυτή θα εμπλέξει τις ΗΠΑ, την Τουρκία και όλους τους Συμμάχους, με στόχο τη διατήρηση της ισχυρής αμυντικής ικανότητας του ΝΑΤΟ.