Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας, είχε δηλώσει την πρόθεσή του να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να σταματήσει τις τεράστιες απώλειες ανθρώπινων ζωών. Αυτή η στρατηγική φάνηκε να περιλαμβάνει τη δυνατότητα ανατροπής της υπάρχουσας στρατηγικής που ακολουθεί η Δύση από την εκδήλωση της ρωσικής εισβολής.
Με την πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τραμπ παρουσίασε τρεις βασικές παραμέτρους: πρώτον, τη δέσμευσή του να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, δεύτερον, την επιθυμία του να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Πούτιν, παραβλέποντας τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, και τρίτον, την υποβάθμιση του ρόλου οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στην εξωτερική του πολιτική.
Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ βρίσκονται σε μια νέα φάση, με το δίκτυο να αναφέρει ότι “ο αμερικανικός αιώνας της Ευρώπης έχει τελειώσει”. Ο Τραμπ, κατά την προηγούμενη θητεία του, είχε ήδη εκφράσει την ανησυχία του για τις αμυντικές δαπάνες των Ευρωπαίων συμμάχων του ΝΑΤΟ και τώρα φαίνεται να υιοθετεί μια πιο απαιτητική στάση.
Ο διορισμός του Πιτ Χέγκσεθ ως Υπουργού Άμυνας υποδηλώνει την επιθυμία του Τραμπ να διαφοροποιήσει την προσοχή της Αμερικής από την Ευρώπη και να εστιάσει περισσότερο στη σύγκρουση με την Κίνα. Ο Χέγκσεθ έχει προτείνει ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ τους, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην Ευρώπη.
Αν και η δέσμευση των ΗΠΑ προς το ΝΑΤΟ παραμένει, η προσέγγιση αυτή δείχνει την επιθυμία της κυβέρνησης Τραμπ να μειώσει την οικονομική επιβάρυνση για την άμυνα της Ευρώπης. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν περισσότερους πόρους για τους στρατούς τους.
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει άμεσες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης, αν και ο Ζελένσκι δεν θα συμμετάσχει στην αρχική φάση των συνομιλιών, κάτι που προκαλεί ανησυχία για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Ερωτηθείς για την ισότιμη συμμετοχή της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Τραμπ εξέφρασε τις αμφιβολίες του, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία δεν ήταν ο κατάλληλος πόλεμος για την Αμερική. Ο Χέγκσεθ περιέγραψε τους όρους για τις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία δεν θα επιστρέψει στα σύνορά της πριν από το 2014, δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και ότι οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε στρατιωτική αποστολή.
Η στάση αυτή του Τραμπ και του Χέγκσεθ, αναδεικνύει μια νέα κατεύθυνση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, που προσανατολίζεται περισσότερο προς την εσωτερική ασφάλεια και λιγότερο σε ξένες εμπλοκές.