Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει τις επιπτώσεις του επαναλαμβανόμενου στρες στην αντίληψη του ήχου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “PLOS Biology”. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μετά από μια εβδομάδα στρες, τα ποντίκια παρουσίασαν αλλαγές στην τρόπο που ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται τον ήχο.
Στο πλαίσιο της μελέτης, τα ζώα υποβλήθηκαν σε ήπιο στρες για 30 λεπτά και μετά από μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις. Αν και η ακουστική λειτουργία παρέμεινε φυσιολογική, παρατηρήθηκε μειωμένη αντίληψη της έντασης των ήχων και μείωση των αποκρίσεων στο θόρυβο στα στρεσαρισμένα ζώα. Επιπλέον, η επίδραση του στρες στην επεξεργασία του ήχου αυξήθηκε με την επανειλημμένη έκθεση.
Παρότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μια γενικότερη επίδραση του επαναλαμβανόμενου στρες στην αντίληψη και αντίδραση των ζώων στο περιβάλλον τους.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το στρες δεν επηρεάζει μόνο τη μάθηση και τη μνήμη, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο που αντιδρούμε στα καθημερινά ερεθίσματα.