Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βρίσκεται αντιμέτωπος με την ανάγκη να αναδιαμορφώσει τη λειτουργία του μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τον οργανισμό. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, επεσήμανε τη σημασία της ενίσχυσης της οικονομικής βάσης του οργανισμού μετά τη μεγάλη απώλεια που συνιστούν οι αποχωρήσεις των ΗΠΑ.
Οι δηλώσεις του Αντανόμ Γκεμπρεέσους έγιναν μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την απόσυρση της χώρας του από τον ΠΟΥ λόγω διαφωνιών στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Παρά τις προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν να αναστείλει την απόφαση, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην αποχώρηση, αναγκάζοντας τον ΠΟΥ να αναζητήσει νέες πηγές χρηματοδότησης.
Οι εκκλήσεις για αύξηση των συνεισφορών των κρατών μελών του ΠΟΥ αποτελούν κεντρικό σημείο στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του οργανισμού. Η ανάγκη για ασφαλή και σταθερή χρηματοδότηση είναι επιτακτική, καθώς ο ΠΟΥ έχει βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε εθελοντικές συνεισφορές. Η απόφαση των ΗΠΑ αναδεικνύει την ανάγκη για αλλαγές στη χρηματοδότηση του ΠΟΥ, με στόχο τη μείωση της εξάρτησής του από λίγους δωρητές.
Ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης των κρατών μελών και την ανάγκη για βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ΠΟΥ. Η αναδιάρθρωση του οργανισμού αποτελεί προτεραιότητα, με τον ΠΟΥ να προσπαθεί να ενισχύσει τη λειτουργία του και να βελτιώσει τη δημόσια υγεία παγκοσμίως.