Στη συμβολή του θεσμού των μικροπιστώσεων, για την ανάπτυξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας, αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στη διάρκεια εκδήλωσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων, το οποίο ξεκινά τη λειτουργία του.
Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, οι μικροπιστώσεις αποτελούν ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. “Δίνει ελπίδα και δύναμη σε ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο. Ας συνεργαστούμε, λοιπόν, για να διασφαλίσουμε ότι οι μικροχρηματοδοτήσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν μοχλό κοινωνικής και οικονομικής προόδου, προσφέροντας όχι μόνο κεφάλαιο, αλλά και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.”
Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, στην Ελλάδα ο κλάδος των μικροχρηματοδοτήσεων είναι σχετικά νέος και βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Μέχρι σήμερα, τρία ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και λειτουργούν στη χώρα: το ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, η Microsmart και η AFI Microfinance.
Είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει ακόμη σημαντική διείσδυση του κλάδου σε επίπεδο του συνολικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είναι και τόσο σημαντική η δημιουργία του ταμείου μικροπιστώσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν αναμένεται να αυξήσουν αισθητά τον όγκο των χορηγήσεων μικροπιστώσεων. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει και τα ιδρύματα αυτά να ενισχύσουν τις οργανωτικές δομές και τη διαχείριση κινδύνου ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν τα εν λόγω κεφάλαια. Παράλληλα, η κίνηση αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία να έρθει ξανά στο προσκήνιο ο θεσμός των μικροπιστώσεων και να γίνει γνωστός σε μεγαλύτερη μερίδα κόσμου που τους αφορά και που θα μπορούν να τον αξιοποιήσουν.
Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ, η μικροχρηματοδότηση δεν περιορίζεται μόνο στη χορήγηση μικρής κλίμακας δανείων, αλλά αποτελεί ένα ολοκληρωμένο χρηματοοικονομικό εργαλείο κοινωνικής και οικονομικής ενδυνάμωσης που περιλαμβάνει επίσης την παροχή εγγυήσεων, τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση και τη συμβουλευτική υποστήριξη. Για να πετύχουν τον στόχο τους, τα ιδρύματα όπως υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας πρέπει να παρέχουν επαρκή χρηματοοικονομική εκπαίδευση στους δανειολήπτες ώστε να κατανοούν τις βασικές έννοιες όπως διαχείριση κεφαλαίων και χρηματοοικονομικός προγραμματισμός, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη βιωσιμότητα των επενδύσεων τους.