Ένας παλιρροιογράφος εγκατέστησε στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΓΙ/ΕΑΑ).
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι, μετά την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι ανέλαβε δράση εγκαθιστώντας παλιρροιογράφο σε ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης. Επιπλέον, παρέδωσε ενημερωτικό υλικό σχετικά με τη λειτουργία του ΕΚΠΤ και γενικές οδηγίες αυτοπροστασίας για τον κίνδυνο τσουνάμι.
Σημειώνεται ότι η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας έχει ως στόχο την έγκαιρη καταγραφή και επισκόπηση των μεταβολών στη στάθμη της θάλασσας, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας.
Με την προσθήκη αυτού του σταθμού, το δίκτυο παλιρροιογράφων που υλοποιεί το ΕΚΠΤ από το 2013 πυκνώνεται περαιτέρω, αριθμώντας 16 σταθμούς. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο πρώτος παλιρροιογραφικός σταθμός είχε εγκατασταθεί στη Σαντορίνη το 2013, αλλά η λειτουργία του διακόπηκε το 2017 λόγω αστοχιών από τη συνεχή έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
Η εγκατάσταση έγινε σε συνεννόηση με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας, Ιάκωβο Λιγνό, και τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, Γεώργιο Νομικό. Εργασίες εγκατάστασης επιτελέστηκαν από κλιμάκιο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ενώ η εθελοντική βοήθεια της τοπικής κοινότητας ήταν εξίσου σημαντική.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρακολούθησης και πρόληψης από τσουνάμι, προγραμματίζεται η εγκατάσταση 30 νέων σταθμών έως το 2026, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΝΟΑ-AEGIS του ΕΑΑ και το Πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία» 2021-2027.
Η πρωτοβουλία αυτή επιβεβαιώνει τη συνεχή προσπάθεια του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για την προστασία των πολιτών από τους κινδύνους που σχετίζονται με σεισμική δραστηριότητα και τσουνάμι.
Ι.Κ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ