Η νέα τουρκική πρόκληση με την αποστολή φρεγάτας βορείως του Ηρακλείου, που παρακολουθεί τις έρευνες του NG Worker για την πόντιση του καλωδίου, φέρνει στο προσκήνιο την εκτίμηση διπλωματικής πηγής στην Αθήνα. Σύμφωνα με αυτήν, «όσο δεν επιλύεται το θέμα του καθορισμού ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας, τέτοια προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν», με την Τουρκία να διεκδικεί περιοχές χωρίς οριοθέτηση.
Η ίδια πηγή παραδέχεται ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για την οριοθέτηση, καθώς δεν υπάρχει κοινή βάση συζήτησης». Η επικέντρωση παραμένει στο συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να επεκτείνεται σε άλλες πτυχές.
Αναφορικά με την κατάσταση, υπογραμμίζεται ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν κανονικά και σύντομα θα κατατεθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, μια κίνηση που η Τουρκία έχει ήδη αμφισβητήσει.
Σχετικά με την επικείμενη σύγκληση του ΑΣΣ στην Άγκυρα, η διπλωματική πηγή επεσήμανε ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί κοινή ημερομηνία, αλλά η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά τη Διευρυμένη Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, στις 17-18 Μαρτίου.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έθεσε στη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού των διεθνών κανονισμών. Τόνισε ότι οι έρευνες δεν θα σταματήσουν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την επιδείνωση του κλίματος λόγω των εξελίξεων, δεν παρατηρούνται μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία και οι εμπορικές σχέσεις παραμένουν ενεργές, με γρήγορη επικοινωνία μεταξύ των υπουργών.
Σχετικά με το Κυπριακό, η διπλωματική πηγή σημείωσε ότι η επερχόμενη συνάντηση με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, θα εστιάσει στην πρόοδο της διαδικασίας μόνο βάσει των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, απορρίπτοντας συζητήσεις περί δύο κρατών.
Η διπλωματική πηγή υπογράμμισε ότι, αν και υπάρχει ανησυχία λόγω της τουρκικής ρητορικής, το Κυπριακό παραμένει ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα.
Επιπλέον, η διπλωματική πηγή επισήμανε τη σημασία της πρόσφατης περιοδείας του Γιώργου Γεραπετρίτη σε Μέση Ανατολή, Ινδία και Συρία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί την άρση των κυρώσεων στο νέο καθεστώς της Δαμασκού, υπό την προϋπόθεση σεβασμού των μειονοτήτων και του Διεθνούς Δικαίου.
Τέλος, όσον αφορά την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα, η διπλωματική πηγή τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων, καθώς κάτι τέτοιο δεν προάγει τη βιώσιμη ειρήνη.