Υπό το πρίσμα της πρόσφατης τουρκικής προκλητικότητας με την αποστολή φρεγάτας στη βόρεια Κρήτη, η οποία παρακολουθεί τις έρευνες του NG Worker για την πόντιση του καλωδίου, διπλωματική πηγή στην Αθήνα σημειώνει ότι «όσο δεν λύνεται το θέμα του καθορισμού ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας, θα υπάρχουν συνεχώς τέτοιες προκλήσεις». Η Τουρκία αναμένεται να «διεκδικεί περιοχές χωρίς οριοθέτηση».
Η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για την οριοθέτηση, καθώς δεν υπάρχει κοινός τόπος για το τι συζητάμε. Ωστόσο, οι συζητήσεις περιορίζονται σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα».
Σύμφωνα με την πηγή, «η κατάσταση δεν έχει επιδεινωθεί σε βαθμό που να μην μπορούμε να μιλάμε», ενώ οι έρευνες θα συνεχιστούν κανονικά. Προσέθεσε ότι σύντομα θα κατατεθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και τα Θαλάσσια Πάρκα, σχέδια στα οποία η Τουρκία έχει εκφράσει την αντίθεσή της.
Αναφορικά με τη σύγκληση του ΑΣΣ στην Άγκυρα, η πηγή τόνισε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα κοινή ημερομηνία, αλλά η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με την καθορισμένη ατζέντα, μετά τη Διευρυμένη Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, στις 17-18 Μαρτίου.
«Είμαστε γείτονες με την Τουρκία και πρέπει να αναπτύξουμε σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα απομακρυνθεί από θέσεις που κρατάει εδώ και 30 χρόνια», ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι «προχωράμε βήμα-βήμα».
Στη διάρκεια της συνάντησης του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, τέθηκαν θέματα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, με την υπογράμμιση της ανάγκης σεβασμού των διεθνών κανονισμών. Οι έρευνες που διεξάγονται δεν πρόκειται να σταματήσουν.
Η πηγή αναφέρθηκε και στην «μεγάλη εικόνα», σημειώνοντας ότι παρά την αίσθηση επιδείνωσης λόγω των θεμάτων που σχετίζονται με την ηλεκτρική διασύνδεση, δεν υπάρχουν μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία. Επιπλέον, επισημάνθηκαν εμπορικές συμφωνίες και η γρήγορη επικοινωνία μεταξύ των υπουργείων των δύο χωρών.
Όσον αφορά το Κυπριακό, η πηγή τόνισε ότι στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Γεραπετρίτης με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, το θέμα της συζήτησης θα είναι αποκλειστικά η πρόοδος στο Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, χωρίς να υπάρχει θέμα δύο κρατών ή κυριαρχικής ισότητας.
Παρά την τουρκική ρητορική, η πηγή υπογράμμισε ότι είναι επιτυχία το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την περιοδεία του σε Μέση Ανατολή, Ινδία και Συρία, επεσήμανε τη σημασία του διπλωματικού κεφαλαίου της χώρας. Η Ελλάδα υποστηρίζει την άρση των κυρώσεων στη Συρία, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των μειονοτήτων και του Διεθνούς Δικαίου.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει προειδοποιήσει τη νέα ηγεσία της Συρίας για τις πιθανές συνέπειες της παράνομης οριοθέτησης με την Τουρκία, τονίζοντας ότι αυτό θα προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από την Ε.Ε., καθώς τα σύνορα της Κύπρου είναι ευρωπαϊκά σύνορα.
Τέλος, η πηγή τόνισε ότι η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για τη μετατροπή της Γάζας σε «Ριβιέρα» με την απομάκρυνση των κατοίκων της δεν είναι αποδεκτή από την Ελλάδα, καθώς δεν μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη ειρήνη.