Στη σκιά της πρόσφατης τουρκικής πρόκλησης με την αποστολή φρεγάτας βόρεια του Ηρακλείου, που παρακολουθεί τις έρευνες του NG Worker για την πόντιση του καλωδίου, διπλωματική πηγή στην Αθήνα δήλωσε ότι «όσο δεν επιλύεται το θέμα του καθορισμού ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας, θα υπάρχουν συνεχώς τέτοιες καταστάσεις», σημειώνοντας πως η Τουρκία θα «διεκδικεί σε περιοχές που δεν έχουν οριοθετηθεί».
Η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι «δεν μπορούμε να συζητήσουμε για την οριοθέτηση, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία στο εύρος της συζήτησης. Ασχολούμαστε μόνο με αυτό το θέμα και όχι με άλλα».
Αναφορικά με την κατάσταση, η διπλωματική πηγή τόνισε ότι «η κατάσταση δεν έχει επιδεινωθεί σε βαθμό που να μην μπορούμε να συνομιλούμε», ενώ οι έρευνες θα συνεχιστούν κανονικά. Πρόσθεσε επίσης ότι σύντομα θα παρουσιαστεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και τα Θαλάσσια Πάρκα, σχέδια που η Τουρκία έχει αντιταχθεί.
Σχετικά με τη σύγκληση του ΑΣΣ στην Άγκυρα, υπογράμμισε ότι δεν έχει βρεθεί κοινή ημερομηνία, αλλά ότι η συνάντηση θα γίνει με την προκαθορισμένη ατζέντα, πάντως μετά τη Διευρυμένη Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, στις 17-18 Μαρτίου.
«Είμαστε γείτονες με την Τουρκία και πρέπει να προάγουμε σχέσεις καλής γειτονίας, χωρίς να είμαστε αφελείς σχετικά με τις διαχρονικές θέσεις της Τουρκίας», δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας «προχωράμε βήμα-βήμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, έθιξε το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν παρεμποδίσεις και οι τρέχουσες έρευνες δεν θα σταματήσουν.
Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, η διπλωματική πηγή υπογράμμισε ότι, παρά τις εντάσεις, δεν παρατηρούνται μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, υπάρχουν εμπορικές συμφωνίες και γρήγορη επικοινωνία μεταξύ των υπουργείων, ενώ δόθηκε οικονομική στήριξη σε δέκα ελληνικά νησιά με τη βίζα για Τούρκους τουρίστες.
Σχετικά με το Κυπριακό, η διπλωματική πηγή δήλωσε ότι στην επόμενη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, το αντικείμενο της συζήτησης θα είναι η εξέλιξη του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, απορρίπτοντας το θέμα της κυριαρχικής ισότητας και τη συζήτηση για δύο κράτη.
Επίσης, παραδέχθηκε ότι η τουρκική ρητορική καθιστά τις καταστάσεις πιο δύσκολες, αλλά χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας.
Η πρόσφατη ταξιδιωτική περιοδεία του Γιώργου Γεραπετρίτη σε Μέση Ανατολή, Ινδία και Συρία δείχνει τη διπλωματική ισχύ της χώρας, με έμφαση στην υποστήριξη της άρσης των κυρώσεων στη Συρία, υπό προϋποθέσεις σεβασμού των μειονοτήτων και του Διεθνούς Δικαίου.
Τέλος, σχετικά με την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για μετατροπή της Γάζας σε «Ριβιέρα», η διπλωματική πηγή τόνισε ότι ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων δεν είναι αποδεκτός από την Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη ειρήνη.