Η ζωή των ανθρώπων που περιβάλλουν τους πολιτικούς ηγέτες πάντα προκαλεί το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων. Αυτοί οι άνθρωποι, που ενδέχεται να παραμένουν στη σκιά των πολιτικών προσωπικοτήτων, έχουν την ευκαιρία να ζήσουν στιγμές της προσωπικής τους ζωής, από αδυναμίες μέχρι εκνευρισμούς. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το ενδιαφέρον για την ιδιωτική του ζωή ήταν έντονο, καθώς ήταν ένα πρόσωπο που επιδείκνυε ισχυρή αίσθηση καθήκοντος.
Ο στενός κύκλος του “Εθνάρχη” περιλάμβανε την οικογένεια και τους φίλους του, καθώς και τους ανθρώπους του γραφείου και του σπιτιού του. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πέθανε το 1998 και δύο δεκαετίες αργότερα, το 2018, απεβίωσε και η διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του, Λένα Τριανταφύλλη. Σήμερα, Τρίτη, ο Θεόδωρος Χαριτόπουλος, ο “οικονόμος” του Καραμανλή, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.
Η γνωριμία του Καραμανλή με τον Χαριτόπουλο ξεκίνησε όταν ο τότε πρωθυπουργός ενθουσιάστηκε από τις μαγειρικές ικανότητες της μητέρας του Χαριτόπουλου. Ο Καραμανλής, αφού της εξέφρασε την ικανοποίησή του, ζήτησε να γνωρίσει τον γιο της, Θεόδωρο, ο οποίος και τον ακολούθησε στην Αθήνα. Ο Χαριτόπουλος, που είχε ήδη ενδιαφέρον για τη μαγειρική, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του Καραμανλή.
Μετά τη σύγκρουση του Καραμανλή με το Παλάτι το 1963, ο πολιτικός μετακόμισε στο Παρίσι και πήρε μαζί του τον Χαριτόπουλο, ο οποίος γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο κοντινούς του ανθρώπους. Στο Παρίσι, ο Χαριτόπουλος φρόντιζε τα πάντα για την οικογένεια του Καραμανλή, ενώ παράλληλα παντρεύτηκε μία από τις υπηρέτριες του σπιτιού του, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.
Ο Χαριτόπουλος, αν και στενός συνεργάτης, διατήρησε την εμπιστοσύνη του Καραμανλή χωρίς να παρεμβαίνει στις πολιτικές του αποφάσεις. Γνώριζε τις ιδιοτροπίες του και κατάφερνε να διαχειρίζεται την προσωπική και επαγγελματική του σχέση με τον Εθνάρχη. Η σχέση τους ήταν τόσο στενή που ο Καραμανλής τον εμπιστευόταν πλήρως, επιμένοντας να τον έχει κοντά του, ακόμα και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών στη Μύκονο.
Ο Χαριτόπουλος θα ταφεί στη Μύκονο, όπου είχε ενεργό ρόλο ως επιχειρηματίας και δημοτικός σύμβουλος. Η απώλειά του αφήνει πίσω της μία σπουδαία παρακαταθήκη στις προσωπικές σχέσεις του πολιτικού κόσμου και την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας.