Ο Ιρανός Πρόεδρος Κατηγορεί τις ΗΠΑ για Έλλειψη Ειλικρίνειας

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν αμφισβήτησε σήμερα την ειλικρίνεια των ΗΠΑ όσον αφορά την επιδίωξή τους για διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, από τη στιγμή που την ίδια ώρα επιβάλλουν κυρώσεις στο Ιράν, ενώπιν του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στην ιρανική πρωτεύουσα με αφορμή τον εορτασμό της 46ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε εκ νέου την περασμένη εβδομάδα την πολιτική του άσκησης “μέγιστης πίεσης” στο Ιράν στο πλαίσιο των προσπαθειών που έχουν στόχο, μεταξύ άλλων, να εμποδιστεί η Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και επέβαλε νέες κυρώσεις στη χώρα.
Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε μια συμφωνία με το Ιράν και εξέφρασε προθυμία να μιλήσει με τον Πεζεσκιάν.
“Αν οι ΗΠΑ ήταν ειλικρινείς για τις διαπραγματεύσεις γιατί μας επέβαλαν κυρώσεις;”, διερωτήθηκε ο Ιρανός πρόεδρος ενώπιν του πλήθους, που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Αζαντί (Ελευθερία) της Τεχεράνης, και σημείωσε ότι το Ισραήλ, κι όχι το Ιράν, αποσταθεροποιεί την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο Ιρανός πρόεδρος κατηγόρησε εξάλλου τον Αμερικανό ομόλογό του ότι θέλει να κάνει την Ισλαμική Δημοκρατία “να γονατίσει”. 
“Ο Τραμπ λέει ‘θέλουμε να μιλήσουμε’ (με το Ιράν), και (…) υπογράφει σε μνημόνιο όλες τις συνωμοσίες για να κάνει την Επανάστασή μας να γονατίσει”, σημείωσε ο Πεζεσκιάν, σε αναφορά του στο κείμενο που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος την Τρίτη, το οποίο προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων, κυρίως κατά του πετρελαϊκού τομέα του Ιράν.
“Εμείς δεν θέλουμε πόλεμο (…) αλλά δεν θα υποκύψουμε στις εξωτερικές πιέσεις”, τόνισε.
Οι Ιρανοί τιμούν σήμερα την 46η επέτειο της νίκης της Ισλαμικής Επανάστασης, με την οποία ανατράπηκε ο σάχης Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί, πραγματοποιώντας πορείες στους δρόμους της Τεχεράνης και σε όλη τη χώρα.
“Η Αμερική πιστεύει ότι μπορεί να κάνει το Ιράν να γονατίσει προκαλώντας τον διχασμό” ανάμεσα στις συνιστώσες του ιρανικού έθνους, πρόσθεσε εξάλλου ο Ιρανός πρόεδρος κατά την ομιλία του.
“Αν κρατηθούμε χέρι-χέρι, θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα της χώρας”, υπογράμμισε.
Από το πρωί, η ιρανική τηλεόραση μεταδίδει απευθείας πλάνα από τον κόσμο που έχει κατέβει στους δρόμους πόλεων και χωριών για να τιμήσει την Ισλαμική Επανάσταση, φωνάζοντας συνθήματα, όπως “Θάνατος στην Αμερική” και “Θάνατος στο Ισραήλ”.
Τις τελευταίες ημέρες πολλοί αξιωματούχοι είχαν καλέσει το έθνος σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την επέτειο αυτή, σε μια ένδειξη της ενότητας στο Ιράν εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Οι κάτοικοι της Τεχεράνης άρχισαν από το πρωί να κατευθύνονται προς το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης, στην πλατεία Αζαντί, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, στους δρόμους της οποίας εκτίθονται αντίγραφα πυραύλων ιρανικής κατασκευής και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Τραγωδία στην Καλλιθέα: Ανδρας νεκρός από πυροβολισμούς

Ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμούς στην Καλλιθέα, μετά από επίθεση άγνωστων δραστών στο αυτοκίνητό του. Η αστυνομία ανέλαβε την έρευνα της υπόθεσης.

Συλλήψη 31χρονου για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Συλλήψη 31χρονου από την Π.Ο.ΔΙ.Ν. Μυτιλήνης για παράβαση νόμου ναρκωτικών. Κατά τον έλεγχο εντοπίστηκαν κάνναβη και κοκαΐνη συνολικού βάρους 8.552 και 1.017 γραμμαρίων αντίστοιχα, μαζί με πακέτα καρτοκινητής τηλεφωνίας.

ΑΕΚ: Αγώνας για την πρόκριση στον τελικό του European Cup

Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει την Ίζβιντατς στον αγώνα για την πρόκριση στον τελικό του European Cup, με στόχο την επιτυχία και την υποστήριξη των φιλάθλων της.

Αποσύρθηκε ο Τσιτσιπάς από το Barcelona Open λόγω ενοχλήσεων

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποσύρθηκε από το προημιτελικό με τον Αρτούρ Φις στο ATP 500 Barcelona Open λόγω ενοχλήσεων στην πλάτη. Στο μήνυμά του στα social media αναφέρει την αγάπη του για τη Βαρκελώνη και υπόσχεται επιστροφή δυνατότερος.