Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζεται να εφαρμόσει ένα καινοτόμο εργαλείο ελέγχου που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα των αυτοκινήτων. Το ψηφιακό πελατολόγιο θα είναι υποχρεωτικό για επιχειρήσεις όπως τα πάρκινγκ, τα πλυντήρια, τα συνεργεία και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, επιδιώκοντας τη διασταύρωση των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Με το νέο σύστημα, κάθε όχημα που εισέρχεται ή εξέρχεται από αυτές τις επιχειρήσεις θα καταγράφεται ηλεκτρονικά, με τα στοιχεία του να συσχετίζονται με την απόδειξη που εκδίδεται. Αυτή η διαδικασία θα επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να έχει άμεση εικόνα των συναλλαγών χωρίς την ανάγκη φυσικών ελέγχων.
Οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να δηλώνουν τον αριθμό κυκλοφορίας, τα στοιχεία των πελατών όπου απαιτείται, καθώς και την απόδειξη που συνδέεται με κάθε συναλλαγή. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη αρχικά μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, με σκοπό να γίνει σύντομα προσβάσιμη και μέσω κινητών τηλεφώνων για ευκολότερη χρήση.
Η υποχρεωτική καταγραφή αφορά όλους τους τομείς που σχετίζονται με την ενοικίαση και εξυπηρέτηση οχημάτων, με ιδιαίτερα αυστηρές απαιτήσεις για τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, οι οποίες θα πρέπει να δηλώνουν, εκτός του αριθμού κυκλοφορίας, και τον τύπο του οχήματος, τον σκοπό χρήσης του, καθώς και το σημείο παραλαβής και επιστροφής.
Επιπλέον, τα πάρκινγκ, τα πλυντήρια και τα συνεργεία θα είναι υποχρεωμένα να καταγράφουν όλα τα οχήματα που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις τους. Το σύστημα δεν περιορίζεται μόνο στην καταγραφή συναλλαγών, αλλά δίνει και τη δυνατότητα στην εφορία να εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο ύποπτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Αν μια επιχείρηση δείχνει χαμηλή δραστηριότητα, το σύστημα θα διερευνά πώς καλύπτει τα λειτουργικά της έξοδα.
Η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνεται αυτόματα, επισημαίνοντας επιχειρήσεις με χαμηλή ή ακανόνιστη δραστηριότητα για ενδεχόμενους ελέγχους. Το νέο εργαλείο μειώνει τη γραφειοκρατία, αυτοματοποιεί τη διαχείριση πελατών και συνδέει τις συναλλαγές με τα παραστατικά, κλείνοντας έτσι κάθε δυνατότητα για συναλλαγές χωρίς απόδειξη.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε ότι το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς στο μέλλον, με τα κτήματα δεξιώσεων να είναι ο επόμενος στόχος. Με χιούμορ, ανέφερε ότι η καταγραφή των καλεσμένων θα εφαρμοστεί «για να μην πηγαίνουμε απρόσκλητοι στους γάμους».