Οι επιστήμονες προτείνουν να περιμένουμε τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα προτού μπορέσουν να προβλέψουν με μεγαλύτερη ασφάλεια την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη. Αρχικά, έχουν διαμορφωθεί τρία σενάρια για την πιθανή εξέλιξη του φαινομένου, με το πιο ανησυχητικό να περιλαμβάνει την εκδήλωση ενός σεισμού 6 ρίχτερ, ενώ οι τρέχουσες δονήσεις μπορεί να θεωρούνται προσεισμική ακολουθία, οι πιθανότητες του οποίου να συμβεί έχουν μειωθεί.
Ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, Αθανάσιος Γκανάς, υποστηρίζει ότι η πιο πιθανή εκδοχή είναι να πρόκειται για σμηνοσειρά σεισμών. Όπως σημειώνει, η σεισμική δραστηριότητα έχει μετατοπιστεί στην Ανυδρο και δεν φαίνεται να επεκτείνεται. Η σεισμική ενέργεια που έχει απελευθερωθεί μέχρι στιγμής από τους 1.291 σεισμούς ισοδυναμεί με σεισμό 6 ρίχτερ.
Σύμφωνα με τον Γκανά, η μείωση των δονήσεων στην κλίμακα 4-5 ρίχτερ είναι θετική. Μόλις την Παρασκευή, καταγράφηκαν 6 δονήσεις μεταξύ 4,1-4,8 ρίχτερ, ενώ την Πέμπτη σημειώθηκαν 28 σεισμοί μεταξύ 4,0-4,6 ρίχτερ. Επισημαίνει ότι απαιτείται αναμονή για λίγες εβδομάδες προτού μπορέσουμε να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες συνεχίζεται. Νωρίς το βράδυ της Κυριακής, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε σεισμική δόνηση 5.0 Ρίχτερ με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο κοντά στην Αμοργό, που έγινε αισθητή και στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε τρία σενάρια για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας. Στο πρώτο, το φαινόμενο θα συνεχίζει με σεισμικές δονήσεις μικρού μεγέθους. Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει μια εκτόνωση με έναν σεισμό 5,5-5,7 ρίχτερ χωρίς ζημιές, ενώ το τρίτο, το οποίο θεωρείται λιγότερο πιθανό, προτείνει έναν μέγιστο σεισμό 6 ρίχτερ.
Η τρέχουσα σεισμική κρίση δεν είναι νέα και έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο, με τους μικρούς σεισμούς να μην γίνονται αρχικά αντιληπτοί από τους κατοίκους. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η τρέχουσα δραστηριότητα είναι πιο έντονη και εκτός της Καλντέρας.
Αν και οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι, το κακό σενάριο που περιλαμβάνει μία ισχυρότερη δόνηση δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αν συμβεί ένας σεισμός 5,5-5,7 Ρίχτερ, οι ζημιές στα κτίρια θα είναι περιορισμένες, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις από τη φύση.