Η επόμενη φάση για τη γεωργία και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής προϊόντων στην Ελλάδα είναι εδώ, με την εμφάνιση μιας καινοτόμας μεθόδου με την ονομασία “Electro-Agriculture”. Μια επιστημονική ομάδα στις ΗΠΑ ανέπτυξε ένα θεωρητικό μοντέλο που υπόσχεται νέες δυνατότητες στη γεωργική παραγωγή τροφίμων, παρακάμπτοντας τη συμβατική φωτοσύνθεση και προσφέροντας λύσεις στο παγκόσμιο πρόβλημα της επισιτιστικής ασφάλειας.
Η “Electro-Agriculture” επιτρέπει την ανάπτυξη της γεωργίας σε συνθήκες σκότους, με τη χρήση νέων τεχνολογιών που αποσυνδέουν την παραγωγή τροφίμων από την παραδοσιακή διαδικασία φωτοσύνθεσης. Αυτή η μέθοδος υπόσχεται μείωση έως και 94% της απαιτούμενης έκτασης γης για τη γεωργική παραγωγή, με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αύξηση της παραγωγικότητας.
Η νέα τεχνολογία ανοίγει νέους ορίζοντες για την αγροτική παραγωγή, ενώ οι πρώτες επιτυχημένες δοκιμές σε τρόφιμα όπως το μαρούλι, το ρύζι και οι ντομάτες υπόσχονται ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σε περίπτωση επιτυχίας, η “Electro-Agriculture” μπορεί να ανατρέψει την αγροτική παραγωγή παγκοσμίως και να ενισχύσει τις ελληνικές εξαγωγές, ιδίως προς αγορές όπως οι ΗΠΑ.