Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε την αποστολή ισραηλινής αντιπροσωπείας στη Ντόχα για διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με το Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά τη σημερινή ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων, η Χαμάς κατηγορεί την ισραηλινή κυβέρνηση για κωλυσιεργίες στη συνέχιση της συμφωνίας.
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επέτρεψε την αποστολή αντιπροσωπείας στο Κατάρ και προγραμματίζει σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας για το θέμα. Σε δήλωσή του, δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει την επιστροφή όλων των Ισραηλινών ομήρων.
Η πρώτη φάση της συμφωνίας είχε τεθεί σε εφαρμογή στις 19 Ιανουαρίου, με διακοπή εχθροπραξιών, απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων. Σήμερα αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις Ισραηλινοί και 183 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τους όρους της πρώτης φάσης.
Η δεύτερη φάση αναμένεται να εστιαστεί στην απελευθέρωση υπόλοιπων ομήρων και αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο.
Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η αντιπροσωπεία στη Ντόχα δεν θα διεξάγει διαπραγματεύσεις, αλλά αποτελεί κίνηση καλής θέλησης προς την αμερικανική κυβέρνηση.
Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Μπάσεμ Ναΐμ, κατηγορεί το Ισραήλ ότι θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία εκχειρίας, προειδοποιώντας για πιθανή κατάρρευση αυτής.
Με πληροφορίες από Times of Israel