Η Απειλή Τραμπ για Κυρώσεις στην Ευρώπη και οι Αντιδράσεις της Ένωσης

Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκφράσει τρεις φορές την πρόθεσή του να επιβάλει κυρώσεις και δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η πιο σημαντική απειλή ήρθε κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποδεχτούν την «ανεπίτρεπτη πρακτική» της Ένωσης που δεν αγοράζει αρκετά αμερικανικά προϊόντα.

Το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ είναι αρνητικό για την Ουάσιγκτον, με την Ένωση να πωλεί περισσότερα από όσα αγοράζει από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η διαφορά ανέρχεται σε 161,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να μειώσει αυτό το έλλειμμα, γνωρίζοντας ότι η μείωση του έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι απειλές για νέους δασμούς μπορεί να δυσκολεύσουν την επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικών προϊόντων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι είναι έτοιμη να απαντήσει στις κινήσεις του Τραμπ, αλλά οι ενέργειές της είναι υπό αμφισβήτηση, δεδομένου ότι οι 27 χώρες μέλη δεν έχουν ποτέ κινηθεί συντονισμένα σε κρίσιμα ζητήματα. Παράλληλα, η ΕΕ δεν επιθυμεί να ανοίξει εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, καθώς αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές.

Η Ευρώπη διαθέτει κάποιες «εναλλακτικές» στρατηγικές, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασίσει πώς να αντιδράσει, δεδομένου ότι ο Τραμπ δεν έχει αποκαλύψει πλήρως τις προθέσεις του. Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών, όπως η απουσία συνομιλιών με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, εντείνει τις ανησυχίες για την κατεύθυνση των σχέσεων ΗΠΑ – ΕΕ.

Η κατάσταση περιπλέκεται από την πρόσφατη εξάρτηση της Ευρώπης από το αμερικανικό αέριο, καθώς η περιοχή προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια. Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας καθιστούν τις σχέσεις αυτές πιο κρίσιμες, με τον Τραμπ να δηλώνει πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αντετοκούνμπο απουσίασε, Μπακς ηττήθηκαν από τους Χοκς

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο απουσίασε λόγω ενοχλήσεων στη γάμπα, με αποτέλεσμα οι Μπακς να ηττηθούν από τους Χοκς. Δείτε τα αποτελέσματα των αγώνων του NBA και τις βαθμολογίες στις διάφορες περιφέρειες.

Πρόστιμο για τη Μάντσεστερ Σίτι: Αναμονή για την ετυμηγορία

Οι δαπάνες της Μάντσεστερ Σίτι στο "μεταγραφικό παζάρι" του Ιανουαρίου έχουν θέσει τον σύλλογο υπό εξέταση. Αναμένεται ετυμηγορία για πιθανές παραβιάσεις των κανονισμών της Premier League, με πιθανές κυρώσεις που μπορεί να επηρεάσουν το μέλλον της ομάδας.

Αλγόριθμος ΑΑΔΕ εντοπίζει φοροδιαφυγή 50 εκατ. ευρώ

Ο αλγόριθμος της ΑΑΔΕ εντόπισε φοροδιαφυγή ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ μέσω εκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων από 4 επιχειρήσεις. Ο έλεγχος συνεχίζεται και επίκειται καταλογισμός φόρου και προστίμων.

Συνεδρίαση Επιτροπών για τη Σεισμική Δραστηριότητα στο Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο

Συνεδρίαση των επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ για την ανάλυση νέων δεδομένων σεισμικής δραστηριότητας στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και τις επιχειρησιακές δράσεις που απαιτούνται.