Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκφράσει τρεις φορές την πρόθεσή του να επιβάλει κυρώσεις και δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η πιο σημαντική απειλή ήρθε κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποδεχτούν την «ανεπίτρεπτη πρακτική» της Ένωσης που δεν αγοράζει αρκετά αμερικανικά προϊόντα.
Το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ είναι αρνητικό για την Ουάσιγκτον, με την Ένωση να πωλεί περισσότερα από όσα αγοράζει από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η διαφορά ανέρχεται σε 161,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να μειώσει αυτό το έλλειμμα, γνωρίζοντας ότι η μείωση του έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι απειλές για νέους δασμούς μπορεί να δυσκολεύσουν την επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικών προϊόντων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι είναι έτοιμη να απαντήσει στις κινήσεις του Τραμπ, αλλά οι ενέργειές της είναι υπό αμφισβήτηση, δεδομένου ότι οι 27 χώρες μέλη δεν έχουν ποτέ κινηθεί συντονισμένα σε κρίσιμα ζητήματα. Παράλληλα, η ΕΕ δεν επιθυμεί να ανοίξει εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, καθώς αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές.
Η Ευρώπη διαθέτει κάποιες «εναλλακτικές» στρατηγικές, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασίσει πώς να αντιδράσει, δεδομένου ότι ο Τραμπ δεν έχει αποκαλύψει πλήρως τις προθέσεις του. Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών, όπως η απουσία συνομιλιών με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, εντείνει τις ανησυχίες για την κατεύθυνση των σχέσεων ΗΠΑ – ΕΕ.
Η κατάσταση περιπλέκεται από την πρόσφατη εξάρτηση της Ευρώπης από το αμερικανικό αέριο, καθώς η περιοχή προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια. Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας καθιστούν τις σχέσεις αυτές πιο κρίσιμες, με τον Τραμπ να δηλώνει πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει.