Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού πιθανότατα ανήκει σε σεισμικό σμήνος, σύμφωνα με ανάλυση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ. Δεν έχει καταγραφεί κάποιος κύριος σεισμός με σαφώς μεγαλύτερο μέγεθος από τους υπόλοιπους, υποδεικνύοντας την πιθανότητα συνέχισης της δράσης με μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών.
Ο ρυθμός σεισμικότητας αυξήθηκε μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου, με μετασεισμικές ακολουθίες που χαρακτηρίζονται από φθίνουσα χρονική κατανομή σεισμών. Τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη του φαινομένου περιλαμβάνουν την πιθανότητα συνέχισης της δράσης με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών.
Η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου δεν σχετίζεται άμεσα με γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να ενεργοποίησε ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου.
Τα σεισμικά σμήνη, ειδικά σε ηφαιστειακά περιβάλλοντα, συχνά διεγείρονται από διείσδυση ρευστών στον ρηξιγενή ιστό, σε συνδυασμό με τη μεταφορά τάσης που προκαλείται από τους τεκτονικούς σεισμούς.
Οι δυνατότητες ανιχνευσιμότητας μικροσεισμών αναμένεται να βελτιωθούν, με τους φορείς του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων να εργάζονται για την ενίσχυση του δικτύου τοπικών σταθμών.
Για την παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο, έχει δημιουργηθεί ειδική σελίδα στον ιστότοπο του ΕΚΠΑ, που συνδυάζει επίκεντρα των σεισμών, σεισμολογικούς σταθμούς και ενεργά ρήγματα στην περιοχή μελέτης.
Η ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας από τον Ιούνιο 2024 έως σήμερα αναδεικνύει την αυξημένη σεισμικότητα στην περιοχή της Σαντορίνης και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο. Οι μεθόδοι τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση σεισμών και την παρακολούθηση της εξέλιξής τους.
Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ επιδίδεται σε πρωτοποριακές μεθόδους ανάλυσης σεισμών, με στόχο την ακριβή πρόβλεψη και κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης – Αμοργού.