Οι προμηθευτές εργάζονται προς την εφαρμογή δυναμικών τιμολογίων ρεύματος, ενώ οι περισσότεροι δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα διζωνικά τιμολόγια. Οι νέες περιόδοι χρέωσης είναι προσαρμοσμένες στις διακυμάνσεις της ηλεκτρικής ενέργειας, με την επόμενη φάση να περιλαμβάνει δυναμικά τιμολόγια που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Οι προμηθευτές προχωρούν στη διαμόρφωση των χρεώσεων για τα “δυναμικά” τιμολόγια ρεύματος, ενώ δεν διαφαίνεται μεγάλο ενδιαφέρον για τα διζωνικά τιμολόγια. Το διζωνικό παρέχεται σε καταναλωτές με “νυχτερινό” ή “έξυπνο” μετρητή σε δύο χρονικές περιόδους μέσα στην ημέρα, προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος.
Χειμερινό ωράριο:
Μεσημβρινή ζώνη: 12 μ.μ. – 3 μ.μ.
Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 5 π.μ.
Θερινό ωράριο:
Μεσημβρινή ζώνη: 11 π.μ. – 3 μ.μ.
Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 4 π.μ.
Το επόμενο στάδιο είναι τα δυναμικά τιμολόγια, που θα μεταβάλλονται κάθε ώρα ακολουθώντας τις διακυμάνσεις της τιμής του ρεύματος στο Χρηματιστήριο. Οι καταναλωτές θα έχουν κίνητρο να μεταφέρουν τα φορτία τους κατά τις περιόδους υψηλής παραγωγής και χαμηλών τιμών.
Σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή, οι τιμές των δυναμικών τιμολογίων θα γνωστοποιούνται στους καταναλωτές έγκαιρα και θα περιλαμβάνουν μια βασική τιμή και μεταβλητό σκέλος που θα ακολουθεί τις διακυμάνσεις του Χρηματιστηρίου.
Από την 1η Οκτωβρίου, προμηθευτές με περισσότερους από 200.000 μετρητές θα πρέπει να διαθέτουν τα δυναμικά τιμολόγια στους πελάτες τους.
Το ερώτημα πλέον είναι πόσο φθηνότερα θα είναι τα τιμολόγια τις ώρες μη αιχμής και η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.