Στη μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης έξι ομοσπονδιών και 20 πολιτών καταναλωτών ύδατος, που ζητούν να ακυρωθεί κυβερνητική απόφαση για τον “Καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του”.
Η μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Μιχάλη Πικραμένο και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Όλγα Ζύγουρα, καλείται να αποφασίσει εάν η ανάθεση του ελέγχου της τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος σε ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή εξασφαλίζει τον έλεγχο των υπηρεσιών ύδατος με όρους δημοσίου συμφέροντος, ώστε το αγαθό του νερού να παρέχεται σε προσιτή τιμή, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.
Παράλληλα, η Ολομέλεια θα κρίνει εάν η προσβαλλόμενη απόφαση υιοθετεί μεθοδολογία τιμολόγησης υδρευσης και αποχέτευσης που μετατρέπει το νερό σε εμπορικό προϊόν, χωρίς να διασφαλίζεται η παροχή οικονομικά προσιτών υπηρεσιών στους πολίτες και χωρίς να προστατεύονται οι υδατικοί πόροι.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, επισημάνθηκε από τα σωματεία ότι επιδιώκεται η αύξηση των εσόδων των παρόχων μέσω της αύξησης των τιμολογίων κατανάλωσης, με μετακύλιση του κόστους και πιθανές συνεχείς αυξήσεις.
Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση επαναλαμβάνει όσα είχε ακυρώσει το ΣτΕ το έτος 2022. Ακόμη, παραβιάζει ευρωπαϊκή Οδηγία και συνταγματικές διατάξεις.
Η ΕΥΔΑΠ υποστήριξε ότι η πρακτική της συμμορφώνεται με ευρωπαϊκή Οδηγία και ότι η ανάκτηση κόστους γίνεται σταδιακά με προοπτική πλήρους ανάκτησης υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Επίσης, η ΕΥΔΑΠ τόνισε ότι η βιομηχανική και αγροτική χρήση ύδατος χρεώνεται περισσότερο, σύμφωνα με την αρχή “ρυπαίνων πληρώνει”.
Η ΡΑΑΕΥ έχει αποκτήσει αρμοδιότητες χωρίς να καταργούνται αρμοδιότητες δήμων και περιφερειών, όπως επισημάνθηκε από την ΕΥΔΑΠ.
Παρέμβαση υπέρ της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης έχουν κάνει η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΡΑΑΕΥ.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Έξω από το ΣτΕ είχαν συγκεντρωθεί υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του νερού εργαζόμενοι σε δημόσιες επιχειρήσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες.